luni, octombrie 7, 2024

Ultima ora

Sport

Olguța Vasilescu anunță că Primăria Craiova a făcut economii la investiții

Ședința extraordinară a Consiliului Local Craiova, de luni dimineața, a pornit cu mici nelămuriri. Consilierul local Teodors Sas a cerut explicații în legătură cu investițiile făcute de Primărie, crezând că autoritățile locale taie bani de la acest capitol.

Se taie, din nou, bani de la investiții și e duc la alte capitole bugetare. Printre care, rectificarea de la zone verzi. Doamna primar, exact asta scrie în raportul dumneavoastră. Aproape 5 milioane de lei de la investiții”, a spus Teodor Sas.

Lia Olguța Vasilescu a explicat situația și nu a lăsat loc de interpretări. Primarul orașului spune că, pentru investiții, sunt bani mai puțini, pentru că și costurile au fost mai mici, nu pentru că s-ar fi renunțat la anumite investiții. Edilul a subliniat și faptul că Bănia a primit bani de la Guvernul României, pentru anumite segmente, dar și unde vor fi împărțite sumele economisite.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Iar nu ați înțeles ce citiți. Haideți să vă explic ce votăm. Sunt 22 de milioane de lei, bani veniți de la Guvern pentru persoanele cu handicap și pentru transportul elevilor. Avem 14 milioane de lei încasări suplimentare la buget, care provin din sume recuperate din proiectele europene. Adică ce am plătit anul trecut din bugetul nostru, acum, ne-au intrat în buget și aceștia sunt banii. Apoi, avem 4 milioane de lei pentru cabinetele medicale. La fel, au provenit de la Guvern. Diminuăm lista cu 4,8 milioane de lei, la investiții. Dar, atenție, din cauza economiilor. Pentru că s-au făcut licitațiile, s-au făcut proiectele și au rămas economii la aceste proiecte. Deci nu se diminuează lista, pur și simplu sunt economii. Vă spun de fiecare dată când sunt anumite sume cu care noi intrăm în licitație că nu vor fi acelea cele finale. Acesta este un exemplu foarte bun de sume care nu s-au cheltuit în totalitate. Banii de aici merg la reparații de școli, 4,2 milioane de lei. Subvenția de la RAT este 5,7 milioane. Zonele verzi sunt 3,5 milioane, salubritate 6,3 milioane și sistematizarea circulației, un milion, pentru străzile nou asfaltate, care au nevoie să fie făcute”, a explicat Lia Olguța Vasilescu.

Primarului i-a fost cerut să renunțe la sumele pregătite pentru zonele verzi și să le mute către reparații de străzi: „În acest caz, am o scurtă remarcă. Cei 3,5 milioane de lei pentru zone verzi, haideți să îi dăm la reparații străzi. Și așa arată multe străzi ca după bombardament”, a continuat Teodor Sas.

Olguța Vasilescu a avut un răspuns și în acest sens, explicând faptul că situația nu este atât de simplă, când vine vorba de sumele despre care se vorbește: „Pentru reparațiile străzilor, există bani pe care noi i-am aprobat, în urmă cu o lună de zile. Pentru zone verzi, dacă facem acest lucru, înseamnă că RAADPFL nu va mai avea bani pentru salarizarea personalului propriu”, a replicat primarul orașului.

Teodor Sas a reacționat și a scos în evidență că astfel de aspecte ar trebui stabilite clar, la început de an, când se fac bugetele: „Dar bugetați-i așa cum trebuie de la începutul anului”, a fost reacția consilierului local din partea PNL.

Primarul Craiovei spune că Guvernul României a avut o parte de vină pentru faptul că autoritățile locale din Bănie sunt nevoite, în prezent, să facă anumite rectificări în ceea ce privește bugetul.

Tocmai că sunt bugetați cum trebuie, de la începutul anului. V-am explicat cred că de de 100 de ori, până acum. De la începutul anului ni s-a luat o sumă de bani, de la Guvernul României, care urmează să vină. Când vin, nu știu. Au spus că vin în septembrie, suntem în octombrie și așteptăm. Din cauza aceasta, toate regiile nu au prevederile, până la finalul anului, asigurate. Din cauza asta vedeți aici Salubritatea, RAT și toate regiile din subordinea Primăriei”, a încheiat Olguța Vasilescu.

Politica