sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

„Patria castanelor” din Gorj, în pericol din cauza secetei

„Din cauza secetei castanele sunt mici și seci. Deci și calitatea este slabă”

Seceta prelungită din această vară a avut un impact negativ asupra plantațiilor de castani din Tismana. Producția estimată pentru această toamnă va fi de sub jumătate față de anul trecut, iar calitatea este extrem de scăzută. Se pare că, treptat, zona Tismana ar putea pierde statutul de „patria castanelor” din Gorj. După ce o boală specifică a afectat grav plantațiile în anii anteriori, acum schimbările climatice și seceta provoacă și mai multe daune, conform Pandurul.

Vreau să vă spun că am stat de vorbă cu un localnic care deține una din cele mai mari plantații de castani din Tismana și se plânge de producția de anul acesta. Dacă anul trecut de pe 3 hectare a avut o recoltă de 2,5 tone, acum de pe aceeași suprafață estimează o producție de maxim o tonă. Din cauza secetei castanele sunt mici și seci. Deci și calitatea este slabă. Vreau să vă spun că în trecut în Tismana erau plantații de castani pe 10-15 hectare, dar au fost afectați de o boală. S-au făcut plantări dar deocamdată nu sunt pe rod. Se recoltau peste 10 tone de castane din Tismana in vremurile bune”, a declarat primarul Narcis Remetea.

În ultimii ani, autoritățile locale din Tismana au organizat un „Festival al castanelor” pentru a promova acest produs și regiunea. Cu toate acestea, este puțin probabil ca anul acesta să mai aibă loc evenimentul, dacă producătorii nu dispun de castane suficiente pentru a le vinde la târg.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica