marți, septembrie 10, 2024

Ultima ora

Sport

Zuzana Caputova, prima femeie preşedinte al Slovaciei

Avocata liberală Zuzana Caputova va deveni prima femeie preşedinte al Slovaciei, potrivit rezultatelor aproape complete al celui de-al doilea tur al alegerilor publicate sâmbătă seară de Oficial naţional de statistică, scrie Agerpres.

Militanta anticorupţie a obţinut 58,38% din voturi, conform rezultatelor din 99,84% din secţiile de votare. Adversarul său, Maros Sefcovic, comisar european susţinut de partidul de guvernământ de centru-stânga (Smer-SD), este creditat cu 41, 61% din voturi.

Imediat după publicarea primelor rezultate, Zuzana Caputova a lansat un apel slovacilor să se unească.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit experţilor, victoria detaşată obţinută de Zuzana Caputova se poate explica printr-un val de nemulţumire populară faţă de actuala putere după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak şi a logodnicei acestuia anul trecut.

Jurnalistul se pregătea să publice un articol despre presupuse legături între oameni politici slovaci şi mafia italiană.

La acea dată, avocata de 45 de ani a fost prezentă în stradă alături de mii de slovaci la o serie de manifestaţii de o amploare inedită care au dus la demisia premierului Robert Fico

Politica