luni, octombrie 7, 2024

Ultima ora

Sport

20.000 de doljeni au fost imunizaţi antigripal

Campania de vaccinare gratuită a ajuns la final. 20.000 de persoane din grupele de risc au fost imunizate antigripal dintre care 77 de persoane au beneficiat de vaccin antigripal doar în săptămâna 29.02.2016-6.03.2016, prin intermediul cabinetelor medicilor de familie şi ale spitalelor din judeţul Dolj.

Cu toate acestea, în săptămâna 9/2016, în judeţ, s-au înregistrat 1.194 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 530 cazuri de pneumopatii acute şi 6 cazuri suspecte de gripă, din care 3 pozitive pentru virusul gripal tip A H1, confirmate de Institutul Cantacuzino Bucureşti.

Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în aceasta săptămână (1.729) este mai scăzut    faţă de    valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.890 cazuri) şi se încadrează în evoluţia multianuală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rata incidenţei în populaţie a cazurilor de IACRS a fost 171,98‰oo a pneumopatiilor a fost de 76,33‰oo şi a gripei de 0,70‰oo.

Procentul persoanelor care au fost spitalizate din numărul total de cazuri a fost 20,47%.

“Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat, dar există dovada circulaţiei de virusuri gripale în populaţie, caracterizăm săptămâna prin  activitate gripală sporadică”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Simptome ale afecţiunilor respiratorii în sezonul rece 

Odată cu instalarea sezonului rece, persoanele care suferă de afecţiuni respiratorii cronice se confruntă cu o serie de factori care duc la agravarea  bolilor respiratorii  de care suferă.  Nu doar bolnavii cu  afecţiuni respiratorii cronice  sunt expuşi la riscul de îmbolnăvire în sezonul rece, ci şi copiii sau persoanele în vârstă. Printre factorii care agravează aceste afecţiuni se numără frigul, vântul şi umiditatea.

Niciodată  simptomele nu se accentuează instantaneu, există anumite semne care anunţă acutizarea unei  boli respiratorii. Astfel bolnavul se poate confrunta cu tuse, care poate să fie la început seacă, ulterior însoţită de expectoraţie mucoasă şi, în final, mucopurulentă, de culoare galbenă-verzuie. Poate să apară subfebrilitate, febră până în 38 de grade Celsius, o senzaţie de jenă toracică, constricţie sau o respiraţie uneori şuierătoare.

 

Măsuri pentru prevenirea agravării afecţiunilor respiratorii

Prin respectarea unor reguli simple şi prin creşterea rezistenţei organismului putem trece cu bine peste sezonul rece. În momentul în care intrăm în anotimpul rece, îmbrăcămintea trebuie să fie adaptă corespunzător, iar alimentaţia trebuie să fie bogată în vitamina C.

De asemenea trebuie consumate cât mai multe legume şi fructe proaspete şi pacienţii nu trebuie să uite să facă mişcare zilnică.

Pe tot parcursul sezonului rece este recomandat să se evite locurile publice, cu aglomeraţii umane, pentru că e posibil ca acolo aglomerarea de germeni să fie mult mai mare.

Persoanele vârstnice cu afecţiuni cardiace, diabeticii, persoanele care au mai trecut printr-o altă afecţiune şi sunt într-o perioadă de recuperare ar fi bine să evite expunerea la temperaturi scăzute. Chiar dacă este foarte frig afară, încăperile trebuie aerisite zilnic.

De asemenea, pentru a ne proteja de vânt şi de frig ar trebuie să respirăm nazal, nu pe gură, deci să ne adaptăm respiraţia şi să creăm un aer cât mai încălzit la nivelul căilor aeriene superioare. În plus, nu trebuie să uităm de  vaccinare  pe timp de iarnă.

Cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală. Spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă,  folosirea batistei  sau şerveţelului de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei, îmbrăcăminte adecvată temperaturii de afară, evitarea vizitelor la persoanele bolnave, evitarea oboselii fizice şi psihice prelungite,  evitarea fumatului activ sau pasiv şi a consumului de alcool, evitarea expuneri prelungite a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute sunt câteva măsuri de prevenţie pe care orice persoană ar trebui să le aibă în vedere.

 

 

 

 

 

Politica