În sezonul cald, riscul alterării alimentelor și al apariției toxiinfecțiilor alimentare crește semnificativ, iar autoritățile atrag atenția că respectarea unor măsuri simple poate preveni probleme grave de sănătate.
„În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi implicit al apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi de aceea, este bine să fie respectate câteva măsuri simple, dar foarte eficiente”, transmit reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj.
Pentru a preveni incidentele, inspectorii DSVSA Dolj au desfășurat, în perioada 01.07.2025 – 31.07.2025, o amplă acțiune de supraveghere și control „în toate etapele de recepţie, manipulare, depozitare, prelucrare primară, preparare, procesare, desfacere, transport şi valorificare a produselor alimentare”.
Au fost verificate 741 de obiective din domeniul siguranței alimentelor, printre care 27 de abatoare și unități de procesare, 71 de măcelării/carmangerii, 94 unități de alimentație publică și baruri, 107 supermarketuri și hipermarketuri, 53 patiserii și cofetării, 105 magazine alimentare, 21 stupine, 25 târguri și piețe angro, 32 fabrici de morărit și brutării, 92 depozite de produse alimentare, 12 pescării, 32 centre de lapte, 28 producători individuali, 18 unități de producție primară de legume și fructe, 22 mijloace de transport, 2 fabrici de ambalare și alte unități supuse controlului.
Rezultatele nu au fost deloc încurajatoare. Inspectorii au constatat „neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, substanţe dezinfectante, pereţi, paviment, spaţii, echipamente, contract DDD, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, frigider, sursă apă caldă, grup sanitar, etc.)”, dar și „neconformităţi documentare (documente, trasabilitate), altele (înregistrare sanitară veterinară, neanunţarea începerii activităţii), nerespectare lanţului frigorific”.
Ca urmare, au fost aplicate 54 de sancțiuni: „47 amenzi contravenţionale în valoare de 548.600 de lei şi 7 avertismente”, iar în 5 cazuri inspectorii au emis decizii de încetare a activității. Totodată, au fost confiscate 61 kg de produse alimentare.
DSVSA Dolj recomandă consumatorilor să fie vigilenți și să acorde atenție atât locurilor de unde își cumpără produsele, cât și modului în care acestea sunt păstrate și preparate.
„Este bine să fie respectate câteva măsuri simple, dar foarte eficiente”, reamintesc reprezentanții instituției, subliniind că în zilele toride alimentele se alterează rapid dacă nu sunt depozitate în condiții corespunzătoare.
Acțiunile de control vor continua și în următoarele luni, autoritățile menționând că siguranța alimentară rămâne o prioritate.
„Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon TELVERDE DSVSA Dolj ; 0351806832”, mai menționează reprezentanții DSVSA Dolj.








