vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

România, sub alertă meteo! Ploi torențiale și vânt puternic, până luni

Ploile vor cuprinde treptat toată țara începând de sâmbătă, anunță meteolorgii, care au emis mai multe avertizări de vreme rea.

Potrivit ANM, de sâmbătă, 28 septembrie, ora 18, până duminică, 29 septembrie, ora 10, va fi în vigoare un cod galben de ploi torențiale și instabilitate atmosferică.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50…60 km/h. Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Instabilitatea atmosferică va cuprinde duminică toată țara, începând cu ora 10 și până luni, 30 septembrie, ora 22.

Pentru perioada menționată, ANM a emis două avertizări de ploi însemnate cantitativ și instensificări ale vântului.

Astfel, un cod galben este valabil pentru majoritatea județelor. Aversele se vor extinde în toată țara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.

Potrivit meteorologilor, vremea se va răci accentuat în toată țara. La munte, la altitudini în general de peste 1700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

De asemenea, o avertizare cod portocaliu intră în vigoare duminică, 29 septembrie, ora 10 până luni, 30 septembrie, ora 12.

În intervalul menționat, în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum și în Carpații Meridionali și Orientali, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…90 l/mp și izolat de peste 100 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prognoza prin avertizări pentru fenomene severe imediate de tip nowcasting.

Politica