vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Olguța Vasilescu explică de ce Primăria Craiova nu crește premiile pentru Târgul Meșterilor Populari

Târgul Meşterilor Populari, ediţia a XLV-a, organizat în perioada 25 – 27 octombrie 2024, în municipiul Craiova, a stârnit controverse în Consiliul Local. Autoritățile locale s-au arătat dispuse să acorde un premiu în valoare de 1.000 de lei, în cadrul acestui eveniment. Unii consilieri sunt de părere că banii aceștia sunt prea puțini și au încercat să ridice suma la 10.000 de lei.

Aici am un amendament. L-am propus și în comisie, dar a fost respins. Se referă la creșterea valorii acestui premiu, de la 1.000 de lei, la 10.000 de lei, care nu reprezintă un impact semnificativ pentru bugetul municipiului Craiova”, a declarat Teodor Sas, consilier local din partea PNL.

Consilierii USR au fost de aceeași părere. Aceștia, prin vocea lui Cezar Drăgoescu, au propus tot o mărire de la 1.000 de lei, la 10.000 de lei, în cadrul ședinței ce a avut loc joi dimineața.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și eu am propus ca un premiu să aibă și valoare materială, pe lângă cea simbolică. Ar trebui să aibă o suma din care să se înțeleagă ceva. 1.000 de lei, în ziua de azi, nu reprezintă o sumă cu care să faci mare lucru și care să fie o încununare a muncii tale și a ceea ce faci. Pentru municipalitate, pentru o Primărie cum e Craiova, să dai un premiu de 10.000 de lei, nu cred că este o problemă”, a spus Cezar Drăgoescu.

După ce li s-a explicat faptul că amendamentele înaintate nu respectă nici forma, nici fondul, pentru a fi amendamente, Lia Olguța Vasilescu a ținut să dea mai multe detalii, în legătură cu premierea meșterilor.

Vreau să vă reamintesc faptul că Târgul Meșterilor Populari nu este o activitate a Primăriei. Este o activitate a Consiliului Județean, care este obligat să asigure și premierea și sumele organizatorice necesare. De regulă, meșterii care câștigă nici măcar nu sunt din județul Dolj. Noi, pur și simplu, suntem prezenți acolo să dăm o diplomă la care am adăugat o sumă de bani, da? Nu este activitatea noastră. Nu văd de ce ar trebui să suplimentăm această sumă”, a explicat primarul Craiovei.

Deschiderea oficială a celei de-a XLV-a ediţii a Târgului Meşterilor Populari va avea loc vineri, 25 octombrie 2024, în Piaţa William Shakespeare, iar expoziţia cu vânzare în aer liber va rămâne deschisă, de vineri până duminică, în intervalul orar 09.00 – 22.00. Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, 26 octombrie 2024, selecția fiind analizată de către un juriu specializat, format din șefii secțiilor etnografice de la muzeele din Oltenia.

În cadrul expoziției cu vânzare se vor regăsi atât obiecte de ceramică, textile, împletituri, țesături, coșuri, icoane, obiecte de mobilier, cât și produse alimentare tradiționale-afumături, brânzeturi şi prăjituri sau produse apicole etc. Atât locuitorii urbei, cât și vizitatorii vor avea astfel ocazia de a regăsi valoarea unui patrimoniu şi mărturia reîntoarcerii la origini, prin aducerea la cunoștința publicului a patrimoniului românesc valoros, autentic și de necontestat.

Politica