vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

„Galeria Deschisă”-un concept de artă abstractă

Tânăra artistă din Craiova, Maria Popescu, vine în fața publicului craiovean cu o nouă expoziție de artă. Expoziția se numește „Galeria Deschisă”, asta pentru că vernisajul va intra anul acesta în „Noaptea Galeriilor Deschise” din România. Deschiderea oficială a avut loc vineri seară, organizată la Galeria Arta 2, din oraș. Zeci de iubitori de artă i-au călcat pragul și au admirat tablourile cu artă abstractă ale tinerei, dar și instalațiile colorate ale artistului Mihail Trifan.

„Am ținut cu toată puterea să am o participare cu artista tânără de valoare. Lucrările ei denotă sufletește și sunt zdrobit de calitatea lucrărilor fetei de 18 ani. Ea se va dezvolta pe mai multe direcții. Dispune de o inteligență artistică fantastică. Sunt coduri de privire. E foarte greu să înțelegi calitatea lor și emoțiile care ni le transmite. Sunt diverse și sunt originale. Sunt și pop-art, folosind dantelele. Asistăm la o expoziție de o calitate desăvârșită. Particip și eu cu câteva instalații, de genul „amintiri” cu o chiuvetă pictată, apoi câteva cutiuțe cu elemente vegetale sau consumabile tratabile”, a declarat Mihail Trifan.

Într-un timp scurt tânăra artistă Maria a pus în fața iubitorilor de artă o a doua expoziție. Prima s-a numit „Blanc” datorită inspirației pe care ea a avut-o pentru tablourile expuse. Acum, inspirația a fost avangarda din România și Victor Brauner, sculptorul român și Marcel Iancu, pictor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Inspirația mea a fost avangarda din România, cum ar fi Victor Brauner. Afișul este inspirat tot de la o invitație de-a lui. Am lucrat 3 luni pentru ce vedeți aici. Nu sunt toate, am selectat cele care mi-au plăcut mai mult și care au fost mai sugestive. Vă îndemn să mergeți să vedeți lucrările lui Mihail Trifan. Îmi place foarte mult conceptul din spatele lucrărilor lui și poveștile. Ținuta mea și a domnului Mihai Trifan transmite legătura omului cu animalul și transformarea lui în artificial”, a explicat Maria Popescu, artista de 18 ani.

Maria Alexandra Popescu este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Frații Buzești. De la vârsta de 3 ani a îmbrățișat arta și a început să picteze sub îndrumarea profesoarei Ioana Flueraşu, artist vizual, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. După ce va termina liceul, Maria va urma cursurile de design vestimentar la Universitatea Națională de Arte de București, iar apoi să studieze în Belgia la la Arte fine.

„Expoziția aceasta este cadoul ei de 18 ani oferit de domnul Trifan. El ne-a onorat, pe mine ca mamă. Eu doar sunt alături de ea, o susțin în ceea ce face. Ea este o tânără aspirantă la artă. Vreau să spun tuturor, să ne lăsăm copiii să fie creativi și să își dezvolte abilitățile și să fie smart și genii”, a declarat mama Mariei, Venera Popescu.

Această expoziție este a doua din trilogia pe care Maria a gândit-o. Va mai urma încă una în care vor fi prezentate articole vestimentare. „Galeria Deschisă” este parte din conceptul „Noaptea Galeriilor Deschise”, un concept care anul acesta, la Craiova, are 7 astfel de galerii pentru publicul iubitor de artă.

Politica