miercuri, septembrie 18, 2024

Ultima ora

Sport

Un bărbat a găsit o comoară veche de peste 3000 de ani în Olt

Descoperire impresionantă în Olt. Un bărbat pasionat să caute lucruri cu detectorul a dat peste o adevărată comoară, lângă o pădure. Un tânăr de 37 ani, șofer de meserie și „detectorist” de un an și jumătate, a găsit o piesă din aur considerată unicat. Bărbatul este din localitatea olteană Nicolae Titulescu, iar descoperirea a făcut-o în localitatea vecină, Ghimpețeni. Bucata de aur ar fi veche de peste 5.000 de ani, potrivit adevărul.ro.

„Cam de un an și jumătate m-am apucat de asta. Eram șofer. Și acum sunt șofer. Am lucrat pe comunitate, stăteam mai mereu plecat, și am zis că numai, gata, vreau să termin cu plecările, să stau și eu cu copiii, cu familia. Și am zis să mă apuc și de hobby-ul ăsta, că de mic mi-a plăcut chestia asta cu comori, aveam curiozitatea ce e în pământ, ce se află”, a mărturisit Adrian. Apropiații l-au avertizat atunci că va găsi „numai cuie și sârme”, a declarat bărbatul pentru adevărul.ro.

Acesta spune că odată intrat lumea „detectoriștilor”, spune că a învățat să cerceteze hărți vechi și să se orienteze către zonele în care pot fi făcute descoperiri.  

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din ce mi-au zis colegii mei „detectoriști”, acolo, pe pagină, am aflat. Nu știam despre ce este vorba la început. Când am găsit-o mi-am dat seama că este aur, bănuiam că este aur, pentru că era diferită față de ce mai găsisem eu, piese din astea din alamă, din bronz. Era diferit. Și, nu știu, era și o senzație… Când o țineam așa în mână și mă uitam la ea… Nu știu. M-am gândit că e aur, dar nu m-am gândit că e o piesă atât de veche. Mai eram cu un prieten de-al meu, venise cu mine. De mult timp dădeam eu acolo în zona aceea, prin pădure. Acum, piesa a fost găsită lângă pădure”, a mai povestit bărbatul pentru sursa citată.

Și despre zona în care a făcut descoperirea știa câte ceva.  „Se zice că ar fi fost o așezare, dar la un kilometru de acolo, ar fi fost o așezare lângă comuna Ghimpețeni. E o zonă, un râuleț micuț, Gioroc se numește, și așa se spune, că acolo au fost niște așezări mai vechi. Coțofeni parcă, așezarea Coțofeni. Plus că au mai fost descoperiri în zona noastră, aici, la Nicolae Titulescu, la pădure. Niște monede de aur, un domn cu detectorul a făcut descoperirea”, detaliază pasionatul vânător de comori.  

A găsit piesa la o adâncime de doar 25-30 de centimetri, într-o zonă care este teren arabil, ceea ce-l face să creadă că cineva a pierdut-o acolo. 

„Piesa e posibil să fi fost pierdută. Cei de acolo, oamenii mai în vârstă, spun că ar fi fost un lac acolo, în zona aceea. Acum, nu știu ce să zic. Oricum nu cred că a stat 3.000 de ani, sau  5.000 de ani, în pământ. E pământ arabil acolo. A fost arat acolo, a fost discuit, dar…”, mai spune bărbatul. 

Piesa este acum în grija Poliției Olt și urmează să ajungă la Muzeul Județean Olt.

„La data de 15 septembrie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Olt s-au autosesizat în legătură cu descoperirea făcută de un bărbat de 36 de ani din comuna Ghimpețeni, care a găsit un obiect ce ar putea aparține Patrimoniului Național Cultural.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au luat legătura cu cetățeanul care, dând dovadă de responsabilitate și spirit civic, a predat voluntar obiectul autorităților. Descoperirea a fost ulterior trimisă la Muzeul Județean Olt pentru a fi expertizată și pentru a-i stabili proveniența și valoarea istorică.

Menționăm, de asemenea, că bărbatul deține autorizație pentru utilizarea detectoarelor de metale, ceea ce face din colaborarea sa cu autoritățile un exemplu demn de urmat. Îi mulțumim pentru contribuția sa valoroasă la protejarea patrimoniului cultural al țării”, a declarat Poliția Olt.

sursa foto: adevărul.ro

Politica