luni, septembrie 16, 2024

Ultima ora

Sport

Profesorii se opun modificării calendarului examenului de BAC

Organizarea examenului de Bacalaureat 2025 în timpul anului școlar, pentru prima dată în istoria recentă a educației din România, este „o anomalie”, susțin dascălii într-o scrisoare.

Profesorii spun că organizarea examenului de BAC 2025 după calendarul stabilit de Ministerul Educației – adică cu probele de competențe în lunile ianuarie și februarie și cu probele scrise din 10 iunie, în timpul anului școlar, nu este nici în „interesul superior al elevilor” și nici în interesul profesorilor, scrie hotnews.ro

„Dimpotrivă, există riscul ca examenul național de bacalaureat să se transforme într-un fiasco. Aceasta atât din perspectiva lipsei resursei umane, cât și din aceea a riscului apariției unor erori în procesul de evaluare cauzat de împărțirea cadrelor didactice în procese educaționale care nu au fost niciodată și nici nu pot fi desfășurate concomitent”, atrag atenția 37 de profesori de la „Sfântul Sava”, în mesajul găzduit pe Constributors.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ligia Deca a precizat că schimbarea calendarului de Bacalaureat 2025 este necesară din cauza schimbărilor climatice. Se referea la condiția ca elevii să nu fie nevoiți să dea un examen important în săli unde nu există sau nu funcționează aer condiționat. Profesorii de la „Sava” spun că argumentul ministrei Educației este „irelevant”, în condițiile în care majoritatea elevilor termină școala pe 20 iunie (excepție făcând cei care sunt în anii terminali). Asta arată structura anului școlar 2024-2025.

„Pentru prima dată în istoria recentă a învățământului din România, un examen național ar urma să fie susținut în timpul anului școlar. Considerăm că acest fapt constituie o anomalie care va crea disfuncționalități în desfășurarea procesului educațional”, explică profesorii. 

”Cadrele didactice vor fi puse în situația – imposibilă din punctul nostru de vedere – de a gestiona cea mai încărcată perioadă din timpul anului școlar (finalizarea acestuia) și de a participa, în același timp, la organizarea examenului național de bacalaureat”.

Și soluțiile propuse în spațiul public de Ligia Deca, printre care se numără organizarea săptămânii „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” în timpul probelor scrise ale BAC-ului, „generează incertitudini atât în rândul profesorilor, cât și în acela al elevilor”.

În plus, „Organizarea programelor naționale „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” în timpul organizării examenului de bacalaureat intră în contradicție cu ordinul de ministru privind structura anului şcolar 2024-2025”. În Ordin se spune că «Școala Altfel» și  «Săptămâna Verde» se desfășoară doar în perioada 9 septembrie 2024—30 mai 2025. În 10 iunie nu mai pot fi organizate.

De aici, profesorii reclamă încă două neajunsuri:

1) Privarea elevilor din clasele terminale de participarea la activitățile specifice acestor programe;

2) Imposibilitatea cadrelor didactice de a participa atât la organizarea examenului național de bacalaureat, cât şi la activitățile specifice care se derulează în cadrul celor două programe naţionale, «Școala altfel» și «Săptămâna verde»”, susțin cei 37 de profesori de la „Sfântul Sava”.

De asemenea, recuperarea orelor de către elevi în weekend nu reprezintă o rezolvare a problemei, ci este o abordare „post-factum care nu face altceva decât să genereze lipsă de predictibilitate”. 

”O astfel de decizie ar deregla programul săptămânal al elevilor. Aceștia ar fi nevoiți să petreacă în școli aproximativ 36 de ore într-o săptămână, curba de efort fiindu-le afectată într-un mod nejustificat”

”În același timp, vă reamintim faptul că art. 137, alin. (1) din Codul Muncii stabilește că „Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica”, îi transmis profesorii Ligiei Deca. 

Profesorii afirmă că prin scrisoarea transmisă Ligiei Deca își doresc să preîntâmpine „disfuncționalități majore, în principal în activitatea liceelor”. 

„Faptul că se caută soluții pentru punerea în practică a unei hotărâri deja adoptate este un alt neajuns pe care îl remarcăm. Este o eroare logică aceea de a căuta rezolvarea unei probleme după oferirea soluției. Oricare ar fi, în cele din urmă, soluțiile adoptate, acestea nu vor fi echitabile pentru majoritatea elevilor întrucât vor afecta structura anului școlar, întrerupând fără o explicație rezonabilă un proces educațional în derulare”

Profesorii speră ca Ministerul Educației să modifice calendarul examenului de BAC 2025, „fiind un fapt care se impune a fi realizat neîntârziat”.

Politica