duminică, septembrie 15, 2024

Ultima ora

Sport

Zilele Prevenirii Dezastrelor: „Un mediu sigur și protejat pentru toți oamenii”

„Siguranța cetățenilor este pentru instituția noastră o prioritate de necontestat”, spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea. Aceștia au desfășurat, în ultimele zile, mai multe activități prin care au urmărit instruirea oamenilor despre cum să acționeze la diverse situații în care pot pune viețile în pericol. Aceasta, în cadrul „Zilelor Prevenirii Dezastrelor”,

„Prin respectarea strictă a măsurilor de prevenire a incendiilor și prin instruirea adecvată a personalului propriu și al cetățenilor în domeniul situațiilor de urgență, putem asigura un mediu sigur și protejat pentru toți oamenii”, au precizat reprezentanții ISU Vâlcea.

Activitățile din cadrul „Zilelor Prevenirii Dezastrelor” au avut loc în Scuarul „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea și pe Dealul Capela și la acestea au participat Asociația Energia Inteligentă, Câini de Salvare București, Academia Titi Aur, ISU și Primăria Râmnicu Vâlcea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Scopurile principale ale acestor activități au fost responsabilizarea comunității locale cu privire la diversele situații care pot pune în pericol viețile omenești, pregătirea personalului propriu și al cetățenilor, precum și colaborarea dintre entitățile din sectorul public și privat, care lucrează pentru dezvoltarea, implementarea și utilizarea unor proceduri de căutare și salvare cât mai eficiente.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin parteneriatele încheiate, urmărește creșterea gradului de conștientizare a măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență și a posibilelor accidente.

Pe parcursul celor 3 zile, peste 1000 de vâlceni, și nu numai, au asistat și participat la diferite tipuri de exerciții, demonstrații de dresaj canin, sesiuni de conștientizare în ceea ce privește utilizarea câinilor în activități de căutare-salvare, precum și acțiuni de responsabilizare în trafic.

Mulțumim partenerilor noștri (Asociația Energia Inteligentă, Câini de Salvare București, Academia Titi Aur, Primăria Râmnicu Vâlcea) și tuturor celor care au participat la activități! Împreună mai pregătiți!”, au transmis reprezentanții ISU Vâlcea.

Între activitățile derulate s-a numărat un exercițiu de căutare-salvare desfășurat pe Dealu Capela.

Astfel, potrivit scenariului, un grup de cinci persoane a plecat într-o tură nocturnă cu bicicletele pe traseul spre Dealu Capela, dar s-a rătăcit.

„Grupul a pornit pe „Aleea Castanilor”, trecând pe lângă Colegiul Național Mircea cel Bătrân și Arhiepiscopia Râmnicului, continuând traseul până la capătul drumului asfaltat unde se dezvăluie prima priveliște panoramică asupra părții de sud a orașului Râmnicu Vâlcea. După ce au intrat pe potecile bătătorite prin pădure, în zona fostei pârtii de bob, condițiile meteo s-au deteriorat brusc, provocând rătăcirea grupului.

Persoanele au fost date dispărute după ce au pierdut contactul telefonic în jurul orei 01:30. Ultima lor locație cunoscută era în apropierea monumentului natural Boul de Piatră/ Releu. Pentru scopul exercițiului s-a pornit de la ipoteza că zona a fost periată în prealabil de echipajele ISU și persoanele nu au fost găsite, se solicită sprijinul echipelor canine (voluntari + ISU). Coordonatorul ISU a contactat echipa CSB, a prezentat ipoteza și a solicitat sprijin”, conform ISU Vâlcea.

Toate cele 5 victime fiind găsite de câinii special dresați, astfel că exercițiul a fost un real succes.

Politica