marți, septembrie 10, 2024

Ultima ora

Sport

Șpagă la CJRAE. Directoarea și-a recunoscut fapta

Șpagă la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Mehedinți. Fosta directoare a luat bani pentru a angaja un consilier școlar. Femeia și-a recunoscut fapta, luare de mită, și a fost de acord cu pedeapsa stabilită – 2 ani și 3 luni, cu suspendare.

Instanța de judecată a fost sesizată de procurorii anticorupție din Craiova. Potrivit anchetatorilor, în octombrie anul trecut, „inculpata Bădescu Andreea Florentina, în calitatea menționată mai sus, ar fi dispus ocuparea, pe perioada anului școlar 2023 – 2024, de către o persoană (cadru didactic, martor în cauză) a unui post de consilier școlar la o școală gimnazială de pe raza județului Mehedinți”.
Directoarea i-a cerut inițial câte 1.500 lei lunar, sumă redusă ulterior la 1.000 de lei lunar, de la data primirii primului salariu până la finalul anului școlar. Cadrul didactic a acceptat.
„Conform „înțelegerii” menționate anterior, începând cu luna noiembrie 2023, inculpata Bădescu Andreea Florentina ar fi primit, în două tranșe, suma totală de 1.500 lei, ultima plată (în valoare de 500 lei) ar fi fost efectuată în luna ianuarie 2024, când martorul a decis să nu mai facă acest lucru.
Ulterior, ca urmare a presiunilor exercitate de inculpata Bădescu Andreea Florentina, cadrul didactic i-ar fi remis în cursul lunii mai 2024 suma de 1.000 lei.
În același context, la data de 12 iunie 2024, martorul i-ar mai fi remis inculpatei în biroul acesteia din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (C.J.R.A.E.) Mehedinți și ultima tranșă în valoare de 5.500 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, arată DNA.

Fosta directoare și-a recunoscut fapta și și-a acceptat pedeapsa.
Condamnarea este „2 ani și 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii (respectiv director al C.J.R.A.E. Mehedinți)”, după cum precizează procurorii DNA.
În plus, fosta directoare CJRAE este obligată la muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 90 de zile, la Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin sau la Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dosarul a fost trimis Tribunalului Mehedinți.

Politica