marți, octombrie 1, 2024

Ultima ora

Sport

Locomotivele construite de Softronic, în probe. Marcel Ciolacu: „Este fantastic”

Valoarea proiectului se ridică la 100 de milioane de euro

Probele pentru primele două locomotive construite de Softronic, o companie cu sediul în Craiova, vor începe în curând, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Marți, 27 august, vor fi efectuate testele finale pe ruta Buftea pentru aceste două locomotive, care fac parte dintr-un contract ce prevede livrarea a 12 unități, după cum a spus managerul companiei, cu o valoare totală estimată la aproximativ 300 de milioane de euro. Softronic, cunoscută ca fiind singura fabrică de rame și locomotive electrice din Europa de Est, este deținută de patru antreprenori români. În anul 2022, compania a raportat o cifră de afaceri de 231 de milioane de lei.

„Este a doua uzină oltenească pe care o vizitez împreună cu doamna primar. Mândria, astăzi, este și mai mare pentru că am venit într-o uzină cu capital exclusiv românesc. Ceea ce este fantastic și arată că dacă te implici, dacă muncești, reușești după 25 de ani să devii singurul producător de uzine electrice, și nu numai, din sud-estul Europei. Mă bucur mult că este și beneficiar al fondurilor prin PNRR. Nu se vinde nu numai în România, ci și în țările nordice. Este unul dintre exportatorii cei mai importanți ai României. Aceste locomotive economisesc 28-29% din energie. Produc energie în mișcare. Până acum eram obișnuiți de energia produsă static”, a spus premierul Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă.

Contractul prevede 12 locomotive, modernizate, iar valoarea acestuia se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, prezentă la conferința de presă, nu a putut avea decât cuvinte de laudă despre demers.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Domnul Marcel Ciolacu a dat prima cheie la prima locomotivă care iese din Craiova pentru CFR, după 25 de ani. De câte ori producem ceva la Craiova suntem mândri. Aşa cum suntem mândri de ramele de tren produse tot aici, la Softronic, așa ne simtim de mândri şi astăzi. Este gata prima locomotivă care să intre în probe şi cea care nu a intrat în probe, dar urmează şi ea”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Politica