marți, octombrie 1, 2024

Ultima ora

Sport

Casa Memorială „Iancu Jianu”, în restaurare

Casa Memorială „Iancu Jianu” va fi restaurată și pusă apoi în circuitul turistic. Lucrările au început deja, cu fonduri de la bugetul local, iar primarul Ion Doldurea spune că vor fi gata spre sfârșitul anului.

„S-a încercat o restaurare, dar nu s-a finalizat, iar casa rămăsese abandonată de peste 20 de ani. Acum, cu ajutorul bugetului local, încercăm chiar în acest an să o aducem la stadiul iniţial. Am început lucrările de consolidare şi reabilitare a casei și zic că până la sfârșitul lunii noiembrie noi vom avea această casă reabilitată.

Se fac lucrări e intrarea în beci, această zonă nefiind accesibilă în momentul ăsta. Se schimbă ferestrele, instalațiile sanitare şi electrice în toată clădirea. Ținând cont de faptul că este cea mai veche clădire din oraş, merita o reabilitare într-un termen cât mai scurt”, a declarat Ion Doldurea, primarul din Caracal.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și acoperișul clădirii va fi schimbat.

„Iancu Jianu este simbolul nostru, al Caracalului şi Romanaților, şi avem nevoie ca aceste simboluri să rămână, ca şi urmaşii noștri să se bucure de ele”, a mai menționat edilul.

Istoric (Ghidul Muzeelor)

În această casă și-a petrecut o parte a vieții Iancu Jianu (1787 – 1842), o personalitate a istoriei Caracalului, provenit dintr-o familie de boieri mijlocii ai cărei membri au îndeplinit diferite funcții atât pe lângă domnie, cât și în administrația locală a județului. Haiduc timp de șapte ani în Oltenia, este eroul mai multor cântece populare. A participat la Revoluția din 1821. Casa a fost construită probabil de paharnicul Costache Jianu, tatăl lui Iancu, pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiind o construcție cu parter, etaj și o pivniță. Parterul are podeaua sub nivelul solului cu circa 20 de centimetri și este format din trei camere de dimensiuni modeste, probabil bucătărie și spații de depozitare a alimentelor, intrarea principală având uși masive de stejar cu balamale din fier lucrate manual de fierarii vremii. La etaj sunt trei camere de locuit și un cerdac închis cu geam care este orientat spre nord, la fel cu intrarea principală a casei. Pivnița este prevăzută cu creneluri în peretele dinspre sud și ferestre mici, probabil folosite în cazul unui asediu. Ansamblul monumental cuprinde casa, dependințele casei și bordeiul. Devenită după reconstrucție, secția memorială „Iancu Jianu“ a Muzeului Romanațiului, ce a fost inaugurată la 29 septembrie 1959, casa în sine și piesele valoroase pe care le cuprinde în inventar (călimara și penelul, pistoale cu cremene, flinta, chimirul, bota de apă, obiecte personale, piese de mobilier și obiecte de uz casnic, fotografii și documente ale familiei Jienilor), ilustrează convingător modul de viață și frământările sociale de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea.

Politica