duminică, septembrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

“Împreună putem învinge cancerul”, proiect transfrontalier la SJU Drobeta

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Drobeta Turnu Severin ar urma să fie dotat cu echipamente medicale de ultimă generație necesare în lupta cu cancerul. Aceasta, în cadrul unui proiect transfrontalier derulat cu parteneri din Serbia și de la Spitalul Municipal de Urgență Timișoara.

Este vorba despre un proiect cu o valoare totală de aproape 5 milioane euro, care benficiază de o cofinanțare de 85% de la Uniunea Europeană (UE).

„Cancerul reprezintă o provocare majoră pentru sistemele de sănătate din întreaga lume, iar diagnosticarea precoce și tratamentele inovatoare sunt esențiale pentru îmbunătățirea șanselor de supraviețuire. Proiectul “Împreună putem învinge cancerul” utilizează o abordare integrată și incluzivă, asigurând accesul populației din regiunea de frontieră româno-sârbă la servicii medicale de calitate. Prin unirea resurselor și expertizei din România și Serbia, acest proiect demonstrează că prin strânsă colaborare se pot obține rezultate semnificative în lupta împotriva cancerului, stabilind astfel un exemplu de bune practici în domeniul cooperării pentru sănătate”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanții SJU Drobeta.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prin acest proiect se urmărește creșterea ratei de speranță în ceea ce privește diagnosticarea timpurie și tratarea cancerului, dar și creșterea șanselor de combatere a cancerului, asigurarea accesului egal la îngrijirea sănătății.

„Proiectul își propune dotarea a patru spitale din România și Serbia cu echipamente medicale de ultimă generație specifice pentru a detecta și trata mai bine bolile canceroase, cu accent pe cancerul ovarian, alte tipuri de cancer genito-mamar și uro-genital, cancerul colorectal, cancerul de apendice, cancerul gastric. Vor fi înființate 2 centre oncologice în Timișoara și Kladovo, un sistem de e-learning și telemedicină, ateliere, forumuri și un studiu privind frecvența cancerului în regiunea transfrontalieră româno-sârbă. Proiectul urmărește creșterea calității actului medical, diversificarea serviciilor medicale oferite, facilitarea accesului la noi servicii de sănătate și reducerea redirecționării pacienților din lipsa echipamentelor specifice. Pe termen lung, prin îmbunătățirea infrastructurii și a accesului la echipamente avansate, implementarea acestui proiect crește rata de speranță în ceea ce privește diagnosticul precoce și tratamentul cancerului, oferind persoanelor afectate șansa de a învinge în lupta cu această maladie”, se mai arată în comunicatul menționat.

Unitățile medicale care vor benegicia de îmbunătățirea infrastructurii medicale pentru diagnosticarea și tratamentul cancerului sunt SJU Drobeta, spitalul municipal din Timișoara, Centrul de Sănătate Kladovo și Centrul de Sănătate Veliko Gradište, toate fiind partenere în proiect.

Bugetul Spitalulului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin alocat prin acest proiect este de 409.246,53 euro. Cofinanțarea de la UE este 347.859,55 euro (85%). Guvernul României asigură o cofinanțare de 53.202,04 euro (13%), iar contribuția unității medicale mehedințene este 8184,94 euro (2%).

Politica