vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Situaţie financiară critică în mai multe primării vâlcene

Peste jumătate din primarii din Vâlcea au anunţat prin adrese Prefectura, Consiliul Judeţean şi Guvernul că vor rămâne în curând fără bani pentru achitarea în unele cazuri ale utilităţilor dar în cele mai multe ale indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor acestora. Deşi unele administraţii locale au mutat bani de la investiţi spre aceste cheltuieli ei nu  ajung decât maxim până în luna octombrie. Primarii solicită o rectificare bugetară iar Guvernul se pare că se pregăteşte să-i mai păcălească o dată pe edili, aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi. Numai că acum aceştia ameninţă că nu se vor implica în alegerile ce urmează.

Probleme au şi primarii social democraţi şi cei liberali.

 „Aruncarea responsabilității pe umerii primăriilor este o nepăsare majoră a statului român, o bătaie de joc la adresa persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora”, spune unul din edilii liberali ce a ocupat cândva şi postul de prefect al judeţului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Așteptăm rectificare, avem nevoie de bani. Nimeni nu ne-a solicitat niciun document așa cum se face corect, în care să subliniem necesitățile. Nu avem bani pentru cofinanțarea proiectelor, nu avem bani pentru plata salariilor persoanelor cu dizabilități și însoțitorilor acestora”, a declarat un cunoscut primar PSD.

Secretari ai unor consilii cu multă experienţă confirmă că situația financiară a primăriilor este critică, iar  problema finanțării pentru persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora este una veche și nerezolvată deşi este o responsabilitate a statului român, care este indiferent că acești oameni rămân fără bani.

 Guvernul promite mereu că va returna fondurile alocate de primării pentru aceste plăți, dar aceste promisiuni nu sunt  respectate.

Primăriile  au făcut numeroase sesizări către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Finanțelor, Prefectură și Consiliul Județean, dar  „toată lumea dă din umeri și aruncă vina unul pe altul”.

Cu alegerile care se apropie, primarii promit că vor răspunde guvernului cu aceeași monedă.

„Vin din nou alegerile în toamnă și o să le răspundem și noi la fel, cu promisiuni. Pentru că, după ce ajung la guvernare, uită de cei din teritoriu care se luptă să facă ceea ce este bine pentru comunitate.” , spune un primar cu mai multe mandate la activ.

Politica