luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Spitalele craiovene, aduse la standarde europene

Craiovenii se bucură, în prezent, de condiții de diagnostic și tratament la înălțimea exigențelor europene. Investițiile masive în domeniul sanitar, de la bugetul local și din fonduri europene accesate de Primăria Craiova, au început din 2012 și se realizează în continuare, în mod constant. Acestea au transformat Craiova, an după an, într-un centru performant de sănătate pentru întreaga regiune a Olteniei.

„Domeniul sănătății a fost și rămâne cu adevărat prioritar pentru mine. Am investit anual exact cât a fost necesar pentru ca pacienții să aibă cele mai bune condiții”. – Lia Olguța Vasilescu, Primarul Craiovei

Având trei spitale în subordine, Primăria Craiova investește permanent în tot ceea ce înseamnă modernizarea sistemului medical. Fie cu alocări din surse proprii ale municipalității, fie cu finanțare nerambursabilă, toate secțiile unităților medicale au fost renovate și dotate cu aparatură de ultimă generație.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Noul spital, o premieră la nivel național

Craiova este primul oraș din țară în care a fost construit, după Revoluție, un spital cu fonduri provenind exclusiv de la bugetul local. Realizarea noii structuri – care găzduiește, în prezent, 4 secții medicale ale Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“ – reprezintă în mod incontestabil una dintre cele mai importante reușite ale administrației conduse de Lia Olguța Vasilescu în domeniul sănătății.

„Pe locul unde se afla scheletul unei construcții, abandonat încă din 1992, pe care creșteau buruienile și care urâțea zona din vecinătatea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Victor Babeș», astăzi se înalță o clădire modernă, cu dotări dintre cele mai performante, asigurând accesul tuturor craiovenilor la servicii medicale de calitate – noul Spital Municipal «Filantropia». Edificiul, cu un design deosebit, a fost realizat într-un timp record“, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

De altfel, Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ a beneficiat de investiții permanente. În prezent, dispune de un centru modern de radiologie și imagistică, la care pot apela pacienți din toată regiunea Olteniei și care deține echipamente de ultimă generație, precum computer tomograf, osteodensitometru, aparatură pentru realizarea de mamografii cu tomosinteză sau RMN. Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și cea de Neonatologie au fost complet renovate și dotate cu echipamente noi, inclusiv incubatoare pentru nou-născuți.

Echipamente de radiologie fixe și mobile, monitoare pentru funcțiile vitale, aparate de ecografie pentru toate secțiile spitalului, un sistem de chirurgie minim invazivă pentru ginecologie, servicii medicale excelente oferite în ambulatoriu, într-o clădire reabilitată, dar și prin compartimentul de primire a urgențelor – toate întregesc imaginea unei unități aduse la standarde europene.

Spitalul „Filantropia“ pune la dispoziția pacienților 12 specializări medicale și 543 de paturi pentru spitalizare și pentru însoțitori.

Două centre de excelență la Neuropsihiatrie

Centru de pregătire pentru studenții Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, dar și pentru medicii rezidenți din diverse specializări, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie dispune de 378 de paturi și 5 secții clinice. Unitatea beneficiază de aparatură de ultimă generație, inclusiv electroencefalografe pentru afecțiuni neurologice și Eco Doppler cervical, și deține sisteme moderne de recuperare medicală pentru adulți și copii și ambulanță tip A1.

„Ca toate celelalte unități medicale din subordinea primăriei, și aceasta oferă cele mai bune condiții de diagnostic și spitalizare – începând de la confortul regăsit în fiecare cameră de spital și până la aparatura de specialitate, pentru achiziționarea căreia s-au investit fonduri de la bugetul local. Avem un centru de excelență pentru boala Parkinson, un altul pentru scleroza multiplă, ambele cu adresabilitate pentru toată Oltenia, dar și unul dintre cele mai moderne compartimente de recuperare neurologică pentru copii, unde cei mici beneficiază de dotări de ultimă generație, fără costuri suplimentare din partea părinților. În același timp, se lucrează la extinderea spitalului cu un nou corp de clădire, pentru recuperarea neurologică a adulților“, a menționat primarul Craiovei.

Dotări moderne

Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș“ a fost, de asemenea, reabilitat în totalitate, după preluarea acestuia în administrarea Primăriei Craiova. Cu 471 de paturi, 3 clinici de boli infecțioase și alte 3 de pneumologie, pentru adulți și copii, compartimente pentru terapie intensivă și pacienți imunodeficienți, unitatea sanitară oferă servicii de diagnosticare și tratament la cele mai înalte standarde. Cu fonduri de la bugetul local, au fost achiziționate echipamente medicale de ultimă generație, cum ar fi computerul tomograf sau aparatul de radiologie, dar au fost realizate și lucrări ample, de la zugrăveli și refacerea băilor la modernizarea ascensoarelor, iar condițiile de spitalizare se ridică la nivelul exigențelor europene în domeniu.

Condiţii de excepţie

Saloanele din toate cele 3 spitale din subordinea Primăriei Craiova sunt dotate cu mobilier modern, televizoare, frigidere, asigurându-se igienă maximă și întreg confortul necesar persoanelor internate. Municipalitatea pune, totuși, la dispoziția pacienților un număr de telefon dedicat, 0351/913, apelabil nonstop, fără suprataxă, pentru a le oferi acestora posibilitatea de a formula sugestii sau reclamații. Apelurile sunt preluate de un operator al Poliției Locale Craiova, iar sesizările sunt apoi transmise funcționarilor din cadrul primăriei, responsabili de relația directă cu spitalele municipalității.

Spital de pediatrie, cu fonduri europene

Administrația locală condusă de Lia Olguța Vasilescu a elaborat deja documentația necesară pentru construirea unui alt spital, de pediatrie, fiind pregătită să depună proiectul pentru finanțare imediat ce se deschid axele pentru accesarea fondurilor europene.

„Următoarea mare investiție rămâne spitalul regional de pediatrie, pentru care am finalizat toată documentația cerută de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Astfel, cu ajutorul fondurilor nerambursabile, vom putea demara construirea clădirii, care cuprinde 7 etaje cu saloane pentru pacienți, săli de operație sau de recuperare, unde copiii să fie tratați în cele mai bune condiții, dar și un imens loc de joacă“, a declarat primarul Craiovei.

Comandat de PSD Dolj, executat de Inter Regional Management, CUI mandatar financiar 21240002.

Politica