vineri, octombrie 4, 2024

Ultima ora

Sport

Sucursala Regională de Poștă Craiova a lansat colecția unicat „Demnitate și Curaj”

Colecția unicat „Demnitate și Curaj” a celor 100 de cărți poștale a fost lansată, luni, la Sucursala Regională de Poștă Craiova. Aceste cărți poștale redau chipurile eroilor din rezistența anticomunistă. Momentul a fost marcat printr-o conferință de presă susținută de către Doru Câplea, directorul Regional al Sucursalei Craiova, Mihai Ghițulescu – istoric și domnul Mihai Firică, președintele Uniunii Scriitorilor din România Filiala Craiova.

Dăm startul campaniei Demnitate și Curaj – un proiect al Companiei Naționale Poșta Română, care marchează anul centenar Monica Lovinescu – vocea demnității de la radio Europa Liberă și prin care îi cinstim pe românii care au îndrăznit să lupte cu sistemul comunist, indiferent de consecințele pe care și le-au asumat și de ororile la care au fost supuși. Cu prilejul acestei campanii, lansăm o colecție unicat, de 100 de cărți poștale. Lansăm un număr de 10 cărți poștale a unor figuri foarte cunoscute la nivel național, dar și 90 de cărți poștale ce conțin figuri ale unor eroi locali, remarcate în dosarele pe care le-am avut puse la dispoziție. Totodată, avem o lansare a unui NFT, la nivel național”, a spus Doru Câplea – directorul Regional Sucursala Craiova.

Colecția de cărți poștale se împarte în două categorii:

Colecția „Chipuri ale rezistenței”: 10 cărți poștale dedicate celor 8 repere publice de înaltă noblete, omagiate de partenerul Poștei Române, Editura Humanitas: Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu, Elisabeta Rizea, Adriana Georgescu, Anița Nandriș, Annie Bentoiu, Dinu Pillat. Cărțile poștale sunt realizate de Editura Humanitas, în beneficiul Companiei Naționale „Poșta Română”, cu drepturi de autor și de comercializare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Colecția „Eroi anonimi”: 90 de cărți poștale ilustrează chipurile curajoșilor care au distribuit manifeste, au scris pe asfalt „Jos Ceaușescu” sau au trimis scrisori la „Europa Liberă”. Aceste cărți poștale sunt realizate în parteneriat cu CNSAS și vor fi lansate sub titlul generic de „Eroi anonimi”. Ele cuprind imagini din dosarele CNSAS ale unor figuri locale care au sfidat regimul comunist în perioada 1975-1989, fiind pedepsiți cu închisoarea sau cenzura.

Sunt emoționat, pentru că vorbim de personalități, de oameni adevărați, care au luptat pentru libertate. Dacă ne raportăm la perioada de dinainte de 1989, vorbim despre o societate în care nu se putea vorbi liber, în care nu se putea comunicat firesc. Atunci exista cenzură, existau temnițele comuniste. Este un adevăr istoric. Vreau să felicit Compania Națională Poșta Română, pentru această inițiativă, construită alături de parteneri prestigioși”, a declarat Mihai Firică – Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Craiova.

Campania „Demnitate și Curaj” aduce omagiu românilor care au avut curajul să sfideze regimul comunist și să lupte pentru drepturile lor, marcând totodată și Centenarul Monica Lovinescu, „Vocea Demnității” de la Radio Europa Liberă.

Salut și eu cât se poate de sincer acest demers. Chiar îl consider foarte util și binevenit. Cred că nu exista un mijloc mai potrivit de desfășurare a campaniei Demnitate și Curaj și un loc mai potrivit pentru prezentarea campaniei, știut fiind că o bună parte a materialului de lucru al securității îl reprezenta corespondența. În 89, securitatea avea un serviciu special – serviciul S, care se ocupa exclusiv cu asta”, a spus istoricul Mihai Ghițulescu.

Politica