luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Gunoaie îngropate în centrul stațiunii Rânca

Garda de Mediu Gorj a făcut un control: „Riscă să se aleagă cu dosar penal“

În centrul stațiunii montane Rânca, din județul Gorj, s-au găsit recent mai multe saci cu deșeuri îngropați în pământ, în urma unei acțiuni de ecologizare desfășurate cu câteva zile în urmă. Dana Oniga, proprietara unei case de vacanță, a fost responsabilă de coordonarea acestui efort și a declarat că a fost profund șocată de descoperirea gunoaielor abandonate în acest mod.

 „Nu am reușit să ajungem în toate zonele din Rânca. Cele mai multe deșeuri au fost găsite în zona Ocolului Silvic. Este vorba de o lizieră de pădure unde se aruncă mereu deșeuri. Cel mai șocant a fost că am găsit îngropați saci cu deșeuri chiar în zona centrală a stațiunii, între Ocolul Silvic și prima cabană de lângă acest sediu. Acolo erau mulți saci din plastic și de rafie îngropați pur și simplu în pământ. Am găsit în acești saci dischete de calculator, zeci de sticle de ulei de gătit, doze de bere și alte asemenea deșeuri. A venit tatăl meu cu un târnăcop ca să săpăm pentru a-i putea scoate. Aceste deșeuri provin doar de la cabanele din Rânca“, a povestit Dana Oniga, care este și instructor de schi, potrivit adevarul.ro.

Ea nu poate înțelege motivul pentru care deșeurile sunt lăsate în parcare în acest mod, având în vedere că companiile de salubritate colectează gunoiul în Rânca de două ori pe săptămână.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Zona este chiar lângă magazinul din centrul stațiunii. Mi se pare incredibil ce s-a întâmplat, atâta timp cât în Rânca acționează două firme de salubrizare care vin în două zile diferite. Cine știe de câți ani erau îngropați sacii acolo, deoarece dischetele de calculator nu se mai folosesc de mult timp“.

Voluntarii au participat la acțiunea de ecologizare „Let’s Do It, Romania!“ în zona Rânca

Aproximativ 40 de voluntari au participa la acțiunea de ecologizare „Let’s Do It, Romania!“ în zona Rânca. „Au fost prezenți 20 de elevi, cadre didactice, proprietari de pensiuni și chiar cinci turiști veniți în team bulding. A plouat chiar și torențial la un moment dat, dar, cu toate acestea, am rămas pe baricade“, a adăugat Dana Oniga.

Potrivit acesteia, cele mai multe deșeuri provin de la cabanele din Rânca și de la cei care vin în căutarea fructelor de pădure, care stau o perioadă îndelungată în zona montană. „Și turiștii aruncă deșeuri, dar într-o măsură mai mică, de obicei, PET-uri sau diferite ambalaje, care se pot aduna ușor“, a mai spus Dana Oniga.

Aceasta este dezamăgită de lipsa slabă de reacție a instituțiilor, în pofida numeroaselor sesizări pe care le-a făcut.

Garda de Mediu Gorj a făcut un control în zona Rânca, iar comisarii au descoperit deșeuri aruncate în locuri nepermise. „A fost echipă de control în Rânca și s-au luat măsurile necesare. Responsabilitatea igienizării aparține celor două Unități Administrativ Teritoriale, Novaci și Baia de Fier, care au primit măsuri de igienizare a zonelor. Vor fi făcute verificări în continuare, pentru a vedea dacă măsurile au fost duse la îndeplinire. Cei care aruncă deșeuri în zona respectivă riscă să se aleagă cu dosar penal“, a spus Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

Politica