vineri, octombrie 18, 2024

Ultima ora

Sport

Amendă de zeci de mii de lei pentru un angajator

Inspectorii ITM se mobilizează! Zeci de amenzi și controale în tot județul

Un angajator din Vâlcea, specializat în domeniul lucrărilor de construcții atât pentru clădiri rezidențiale, cât și nerezidențiale, a fost amendat de către inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) cu o amendă în valoare de 40.000 de lei. Această amendă a fost impusă din cauza faptului că angajatorul a angajat două persoane fără a încheia în prealabil contracte individuale de muncă pentru acestea. Incidentul a avut loc în comuna Bustuchin.

Inspectorii au desfășurat o intensă campanie de controale în perioada 28 august – 8 septembrie 2023, vizând atât aspecte legate de relațiile de muncă, cât și cele referitoare la securitatea și sănătatea în muncă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În total, au fost efectuate 92 de controale în diverse domenii de activitate. Au fost aplicate 35 de amenzi în valoare de 181.000 de lei. Neconformitățile constatate în urma controalelor au determinat inspectorii de muncă să dispună 146 de măsuri obligatorii pentru ca angajatorii să se conformeze în deplinătatea legii. Aceste măsuri au fost luate cu scopul de a asigura respectarea drepturilor lucrătorilor și de a crea un mediu de muncă sigur și sănătos.

De asemenea, în aceeași perioadă, a avut loc și Campania Națională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția lucrătorilor. Au fost controlați 10 angajatori, iar ca rezultat al acestor verificări, au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale în valoare de 6000 lei, și au fost dispuse 3 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj reamintește angajatorilor faptul că, potrivit prevederilor Legii 53/2003, Codul Muncii, acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în statele de plată a salariului şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale, se sancționează cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situaţie.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj va intensifica acțiunile de verificare, în toate domeniile de activitate, pentru combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate, precum și pentru respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă de către toți angajatorii”, spune George Romanescu, inspector şef la ITM Gorj.

Politica