marți, septembrie 17, 2024

Ultima ora

Sport

Video/Bătrâni și oameni cu handicap exploatați pentru milioane de lei. Descinderi în Oltenia și alte zone ale țării

Și-au construit o „afacere” pe durerea și suferința celor mai vulnerabili dintre noi. Scopul lor? Exploatarea fără scrupule a persoanelor cu dizabilități și a celor aflate în situații de vulnerabilitate, inclusiv a vârstnicilor sau a celor care nu sunt în măsură să se îngrijească singuri. Metodele lor, înfricoșătoare: supunerea la tratamente inumane și degradante, constrângere, acte de violență fizică, privarea de hrană adecvată, neglijare medicală și lipsa igienei de bază. Îi obligau să muncească.

Toate acestea, nu din sadism sau pentru a-și exercita puterea, ci pentru un motiv mult mai concret și banal – profitul.

Este vorba despre două grupuri infracționale organizate vizate acum de percheziții.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Polițiștii și procurorii DIICOT fac astăzi 31 de percheziții domiciliare, în municipiul București și pe raza județelor Ilfov, Ialomița, Argeș, Călărași, Constanța și Olt, într-un dosar care vizează săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

La unele adrese unde se fac percheziții, alături de polițiști acționează medici specialiști și asistenți medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” București, precum și personal medical de specialitate, inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor, din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al M.A.I., Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și SMURD București, care asigură și suport logistic cu autospeciale pentru transport personal și victime multiple.
Anchetatorii spun că este vizată cu prioritate salvarea vieții și protejarea integrității corporale a persoanelor vătămate.

„Începând cu luna noiembrie 2020, pe raza județului Ilfov au fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile.  Exploatarea persoanelor vătămate,  persoane vârstnice sau aflate în incapacitatea de a se îngriji singure, a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate, prin constrângere și exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică și/sau psihică de autoîngrijire, scopul final fiind concretizat în   obținerea, pe nedrept, de către liderii grupurilor infracționale organizate și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale”, arată DIICOT.

Prejudiciul este estimat la 5,2 milioane lei.

26 de suspecți vor fi duși la audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.
15 martori urmează a fi audiați la sediul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române.

Potrivit Poliției Române, concomitent se fac 21 de percheziții în Bucureștii și în județele Ilfov și Ialomița, la sediile unor instituții publice și private implicate în activitatea infracțională, în două cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omisiunea sesizării și abuz în serviciu.

„Din cercetări a reieșit că, din 2021 și până în prezent, două instituții publice publice cu responsabilități în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociații, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidențial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Astfel, s-a constatat că, la momentul atribuirii contractelor asociația în cauză nu îndeplinea cerința privind experiența similară anterioară sau nu deținea licență de funcționare pentru Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi în cadrul căruia s-ar fi prestat serviciile contractate, în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale”, arată Poliția Română.

Politica