vineri, septembrie 13, 2024

Ultima ora

Sport

VIDEO/ Vanessa Paradis împlineşte 50 de ani 

Vanessa Paradis, cântăreaţă şi actriţă, s-a impus pe scena muzicală cu piesa cu care a devenit hit la nivel internaţional, „Joe le taxi”, în 1987, când avea doar 14 ani, potrivit site-ului imdb.com. Piesa a fost numărul 1 în Franţa timp de 11 săptămâni şi, neobişnuit pentru o melodie cântată în limba franceză, a fost lansată în Marea Britanie, unde a ajuns pe locul 3. „Joe le taxi” a fost inclus pe primul ei album, „M&J” („Marily & John”).

Vanessa Paradis s-a născut la Saint-Maur-des-Fossés (Franţa), la 22 decembrie 1972. Şi-a început cariera de cântăreaţă la vârsta de 8 ani, atunci când unchiul ei, producătorul Didier Pain, a ajutat-o să apară într-un spectacol pentru copii talentaţi, „L’Ecole des fans”, din programul televiziunii locale.

Primul ei single, „La Magie des surprises-parties”, l-a înregistrat în 1983 şi l-a interpretat la Festivalul italian în 1985. Deşi „La Magie des surprises-parties” nu a fost un hit, acesta i-a deschis calea pentru piesa cu care a devenit celebră la nivel internaţional, „Joe le taxi” (1987).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Următorul album, „Variations sur le męme t’aime” (1990), conţine un remake al piesei „Walk on the Wild Side”. Albumul a fost scris de apreciatul compozitor francez, Serge Gainsbourg, pe care l-a întâlnit atunci când a primit premiul pentru cea mai bună cântăreaţă, „Les Victoires de la Musique”, la 4 februarie 1990.

În 1990, la 18 ani, Vanessa Paradis a câştigat Premiul César pentru cea mai promiţătoare actriţă, pentru rolul din „Noce Blanche”. În 1991, a promovat parfumul „Coco” pentru Chanel. În 1992, s-a mutat în Statele Unite pentru a lucra cu Lenny Kravitz, la un nou album în limba engleză, intitulat „Vanessa Paradis”.

Unul dintre single-urile de pe album, „Be My Baby”, a ajuns numărul 5 în Franţa. În martie 1993, a început primul turneu internaţional în Franţa, Anglia şi Canada. În februarie 1994, a lansat „Live” în Franţa, scrie Agerpres.

În 1997, a jucat în filmul „Un amour de sorciere”, alături de Jeanne Moreau şi Jean Reno, înainte de a filma pentru „Une chance sur deux”, alături de celebrii Alain Delon şi Jean-Paul Belmondo. În martie 1999, a filmat pentru „La fille sur le Pont”, împreună cu Patrice Leconte, un film lansat în alb şi negru. În 2004, a promovat pentru Chanel o nouă linie de genţi, „Ligne Cambon”, iar în anul următor, colecţia de genţi „The New Mademoiselle”.

Paradis a lansat albumul „Divinidylle”, în 2007, atât în Franţa, cât şi în Marea Britanie, potrivit site-ului biography.com. Regizorul canadian Jean-Marc Vallée i-a dat actriţei Vanessa Paradis rolul principal în filmul său, „Café de Flore”. Filmul a fost lansat în 2011, iar Vanessa a obţinut Premiul Genie pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal (2012).

A lansat un album acustic, în noiembrie 2010, intitulat „Une Nuit a Versailles”. Turneul internaţional din 2011 a inclus spectacole în Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Europa şi Turcia.

Pe 13 mai 2013, a lansat „Love Songs”, al şaselea album, care cuprinde douăzeci de melodii, printre care single-urile „Love Song”, „Spaces” şi „Sentiments si Mi amor”. În vara anului 2014, a întreprins a doua parte a turneului „Love Songs Tour” în Europa (Marea Britanie, Olanda, Spania, Elveţia, Franţa). Vanessa Paradis a apărut în primul film american, „Fading Gigolo”, în regia lui John Turturro, alături de actorii Woody Allen, Sharon Stone, Sofia Vergara şi Liev Schreiber.

În 2017, joacă în filmele „Îngheţul” şi „Maryline”, apoi, în anul următor, în „Un couteau dans le coeur” şi „Photo de famille”. Anul 2020 i-a adus un rol în „Les 2 Alfred”, iar 2021 un rol în „Cette musique ne joue pour personne”.

A fost membră al juriului „Competiţiei oficiale”, la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, în 2016. În 2018, a primit, în cadrul Brooklyn Horror Film Festival, premiul pentru cea mai bună actriţă cu rolul din „Un couteau dans le coeur”.

A avut o relaţie cu actorul Johnny Depp, care a durat 14 ani, şi cu care are doi copii. În 2018, s-a căsătorit cu Samuel Benchetrit, după ce au lucrat împreună la filmul „Dog” (2017), care a fost proiectat în luna mai, la Festivalul de Film de la Cannes.

Foto: Facebook

Politica