joi, septembrie 12, 2024

Ultima ora

Sport

„Recomandare” pentru sportivii ucraineni care participă la JO de iarnă 2022: „Nu stați împreună și nu vă fotografiați cu rușii!”

Ministrul sporturilor din Ucraina, Vadim Gutzeit, le-a recomandat sportivilor din țara sa care merg la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing să evite pe cât posibil contactele cu sportivii ruși.

Ministrul a avut o „conversaţie patriotică” online cu sportivii ucraineni și le-a spus „să nu stea împreună cu sportivii ruşi şi nu facă fotografii” cu aceştia. Ministrul ucrainean a recunoscut însă că autoritățile nu le pot „interzice” acest lucru. În plus, sportivii ucraineni au fost sfătuiţi, potrivit unor relatări din presă, să nu acorde interviuri și nici să dea declarații pentru presa din Rusia.

Cu toate acestea, imaginile surprinse de agențiile internaționale de presă în timpul antrenamentelor pe care sportivii din cele două țări le au în aceste zile la Beijing par să contrazică recomandările ministrului ucrainean. Sportivii din Ucraina și Rusia, dar și antrenorii – de la patinaj, de exemplu – s-au bucurat că se văd, s-au îmbrățișat și au socializat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La Jocurile Olimpice de Vară 2020 de la Tokyo, amânate până anul trecut, atleta ucraineană medaliată cu bronz la săritura în înălţime Iaroslava Mahucih a fost criticată după ce s-a fotografiat împreună cu câştigătoarea medaliei de aur, rusoaica Maria Lasiţkene, notează Agerpres.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă are loc vineri, la Beijing, iar Vladimir Putin este printre puținii lideri străini care asistă la festivități alături de președintele Xi Jinping.

Rusia a fost sancţionată în cadrul uriaşului scandal de dopaj în care au fost implicați înalţi funcţionari şi agenţi secreţi la JO de iarnă de la Soci din 2014, și nu are voie să participe în competiția de la Beijing ca țară.  Sportivii ruşi care nu fac obiectul unui control antidoping pozitiv pot, totuşi, participa la JO 2022, dar nu vor putea defila sub drapelul lor la ceremonia de deschidere şi nu li se va intona imnul naţional pe podiumul de premiere, la fel cum s-a întâmplat și la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo.

De asemenea, responsabilii ruşi au interdicţia de a asista la competiţii, cu excepţia cazului în care primesc invitaţie de la şeful statului din ţara gazdă. Preşedintele Vladimir Putin va fi prezent, la invitaţia omologului său Xi Jinping, la ceremonia de deschidere din 4 februarie. De altfel, președintele rus Vladimir Putin a denunțat „pedepsirea colectivă” a Rusiei „pentru infracțiuni individuale” care îi vor priva pe sportivii ruși de la dreptul de a participa sub culorile drapelului național al Rusiei la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, se arată într-un interviu publicat joi de Kremlin. 

Politica