Producătorii de preparate din carne se plâng că nu mai găsesc materie primă în România, iar cercetătorii de la Universitatea de Științele Vieții din Iași le propun o alternativă: carnea de muflon, mistreț sau cerb.
„Muflonul este o oaie sălbatică, așa i se spune în denumirea românească. Este ceva care se adresează persoanelor care vor să mănânce ceva bun și puțin, nu cantități mari cum suntem învățați în general. O pastramă de muflon se ridică în jur la 100, 110 lei/ kilogramul”, spune Cosmin Vișan, producător de preparate din carne, care s-a gândit să renunțe la porc în favoarea vânatului.
Potrivit specialiștilor de la Universitatea de Științele Vieții din Iași, reorientarea producătorilor către alte tipuri de materie primă este normală în condițiile în care piața autohtonă nu asigură suficientă carne de porc, dar nici de vită sau oaie.
„Primim animale care prin nutriție li se adaugă mari cantități de aditivi furajeri, mari cantități de apă care este reținută de acești aditivi furajeri. Și atunci când supunem un produs unui tratament termic o să vedem că mai rămânem cu 40%”, spune Marius Ciobanu, șef de lucrări la Departamentul Tehnologie al universității.
Carnea de vânat presupune o tehnologie diferită de procesare. De aceea, la o rețetă se lucrează și câteva luni.
„Noi ne dorim prin tratament termic sa nu avem mirosuri pronunțate de fum. Să regăsim în produsele pe care le facem noi din carne de vânat doar aromele naturale care le exprimă această carne din pădure. Miros de ghindă de lujer”, a mai spus Marius Ciobanu.
Cele mai multe fonduri de vânătoare care asigură astfel de materie primă de cerb mistreț și muflon sunt în județele Ilfov și Giurgiu, scrie digi24.ro