joi, octombrie 3, 2024

Ultima ora

Sport

Carnea de porc din România, interzisă în UE

Din cauza pestei porcine africane, Uniunea Europeană ar putea să interzică exportul de carne de porc din România către ale ţări. Ar fi o premieră pentru o ţară europeană. Asta în timp ce, pentru consumatori, preţurile sunt din ce în ce mai mari.

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, a declarat la Digi 24 că „nu este vorba numai despre exportul extra-comunitar cu carne de porc, este despre comerţul din carne de porc şi cu preparate din carne de porc”.

„În buget, ceea ce reprezintă export înseamnă circa 154 de milioane de euro pe an, deci noi vom scădea cu 154 de milioane de euro. Vom mări deficitul bugetar”, a adăugat Minea. El a explicat că România trebuia să prezinte la 1 octombrie un plan de asanare a pestei porcine şi reducerea impactului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sorin Minea a mai precizat că România are în prezent circa 40% din necesarul de carne de porc, dar că ţara noastră produce mai mult şi din comerţul cu carne de porc din comunitatea europeană. „România închisă va însemna un deficit bugetar şi atunci, conform a tuturor a ceea ce cunoaştem noi, s-ar putea ca preţurile să zboare”, a subliniat el.

La sfârşitul lunii septembrie, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţa că există peste 1.220 de focare de pestă porcine active la nivelul României, acestea fiind prezente în 346 de localităţi din 26 de judeţe. Până la data de 24 septembrie 2009 fuseseră despăgubiţi 10.186 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 260.438.090 de lei, şi 1.353 de focare stinse.

Aproape o jumătate de milion de poric afectaţi de boală au fost eliminaţi de cânt prezenţa virusului PPA a fost semnalată prima dată în România pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Politica