În fiecare an, la 16 octombrie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) sărbătoreşte Ziua Mondială A Alimentaţiei, aceasta fiind ziua înfiinţării FAO în 1945, la Quebec, în Canada.
În prezent, aceasta zi este sărbătorită în peste 150 de ţări. În România prin Legea nr.47/2016 s-a declarat 16 octombrie ca Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare, scrie Adevărul.
”Risipa alimentară reprezintă orice aliment şi/ sau părţi necomestibile ale produselor alimentare, care sunt eliminate din lanţul de aprovizionare cu alimente, care trebuie recuperate sau eliminate (prin compostare, digestie anaerobă, producţie de bio-energie, incinerare sau depozitare a deşeurilor organice). Pierderea alimentară reprezintă scăderea cantităţii sau a calităţii alimentelor reflectată în valoarea nutritivă, valoarea economică sau siguranţa alimentară a tuturor alimentelor produse pentru consumul uman, dar neconsumate de oameni. Risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanţă din ce în ce mai mare pe agenda publică şi politică din ultimii ani. Importanţa acestui subiect va continua să crească, în special având în vedere nevoia de a hrăni o populaţie mondială aflată în creştere”, se arată într-un comunicat de presă al DSP Mehedinţi.
Cu acest prilej, Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi, în colaborare cu hipermarketul Carrefour, Filiala de Cruce Roşie Mehedinţi şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, organizează miercuri, 16 octombrie 2019, între orele 12˚˚-16˚˚, activităţi de măsurare a tensiunii arteriale şi a greutăţii corporale, de determinare a valorilor colesterolului, în incinta hipermarketului Carrefour. De asemenea, voluntarii Filialei de Cruce Roşie vor face demonstraţii de acordare de prim ajutor.