vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Taxă mai mare pentru gunoi

Primăria Craiova a acceptat, în cele din urmă, majorarea tarifului pentru depozitarea gunoiului la groapa de la Mofleni. Aceasta în contextul închiderii Celulelor C1-C5 de la depozitul ecologic de deşeuri.

Majorarea, de la 1 martie, a tarifului a fost aprobată în şedinţa Consiliului Local Municipal Craiova, de joi, nu fără dezbateri aprinse. Potrivit Direcției Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova, în care au fost trecute și concluziile verificărilor, valoarea totală a lucrărilor de închidere este de 13.140. 966 de lei, fără TVA, însemnând 11,8 lei/tonă, fără TVA.

„S.C. Envistruct Consult S.R.L comunică autorității locale, prin adresa înregistrată sub nr. 35687/20.02.2019, raportul cu privire la serviciile de verificare a proiectului privind „Închiderea depozitului de deşeuri solide urbane şi industriale asimilabile Mofleni, celulele C1- C5”. Concluziile prezentate în raport sunt următoarele: proiectul tehnic de închidere respectă cerinţele legislaţiei în vigoare cu privire atât la forma documentului cât şi conţinutul acestuia; soluţia tehnică de închidere respectă prevederile Normativului tehnic de depozitare a deşeurilor; soluţia de profilare a deşeurilor este singura soluţie fezabilă de închidere a celulelor de depozitare pe amplasamentul existent; costurile de închidere sunt justificate prin programe de calcul a devizelor şi sunt în concordanţă cu listele de cantităţi şi cantităţile de deşeuri din amplasament; valoarea totală a lucrărilor de închidere este de 13.140. 966 de lei, fără TVA; rezultă un cost mediu al lucrărilor de închidere de 11.8 lei/t, respectiv 291.05 lei/mp, fără TVA”, potrivit raportului Direcției Servicii Publice.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tariful de depozitare a deșeurilor în depozitul ecologic Mofleni era anterior de 19,27euro/tonă, fără TVA.

„Favorizăm o entitate privată în detrimentul craiovenilor, pentru a închide nişte celule care nu ştim dacă sunt închise sau nu”, a spus consilierul PNL Marian Vasile cerând retragerea punctului de pe ordinea de zi, adăugând că după creşterea tarifului de depozitare, acesta va genera şi o creştere a tarifului de colectare de la cetăţeni.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a replicat că proiectul de închidere a celulelor a fost înaintat Consiliului Local încă de anul trecut.

„Noi consilierii ne-am declinat competenţa în favoarea unei expertize şi am solicitat ca executivul să facă o atribuire prin licitaţie publică deschisă a unui expert care să se pronunţe faţă de acest proiect. Expertiza a demonstrat multe neregularităţi în proiectul depus de operator, s-au făcut observaţii, iar noi am respins proiectul. Operatorul a redepus proiectul, s-a făcut o altă expertiză care ne confirmă că acum proiectul este în regulă. Mai mult de atât nu puteam face”, a spus primarul.

Politica