marți, septembrie 10, 2024

Ultima ora

Sport

Telenovela continuă/ Primăria contrazice Shandong Ningjian. Cine are dreptate?

Primăria Craiova s-a trezit în cel de-al treisprezecelea ceas şi a emis un comunicat de presă către toţi reprezentaţii din mass media, în care a spus care ar fi, de fapt, situaţia de la cartierul chinezesc şi ce intenţionează să facă în legătură cu proiectul. Dacă reprezentanţii Shandong Ningjian spuneau, marţi, printr-un comunicat de presă, că nu s-a încheiat preluarea lor de către compania de stat chineză China Railway și că, de aceea, are nevoie de mai mult timp, Primăria Craiova ne informează că, de fapt, negocierile dintre cele două entităţi chineze ar fi eşuat. Nu se știe cine are dreptate, de fapt, dar un lucru este cert: Primăria rămâne cu șantierul pe cap.

Municipalitatea craioveană s-a gândit, după ce în cursul zilei de marți i s-au solicitat în mai multe rânduri puncte de vedere vizavi de la situația de la cartierul de locuințe, să emită un comunicat de presă în care să lămurească situația. Zis și făcut.

Cu o zi mai târziu, adică miercuri, 2 august, Biroul de presă al Primăriei Craiova a informat că la 31 iulie a expirat ultimul termen acordat firmei Shandong Ningjian Construction Group Investment Romania S.R.L., de 60 de zile, lăsat pentru ca aceasta să vină cu dovada disponibilităților financiare și pentru a continua lucrările la cartierul de pe strada Caracal.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Shandong Ningjian spunea, în comunicatul propriu emis marți, că, în urmă cu câteva luni, a apărut în peisaj compania China Railway 14th Bureau Group Co., Ltd din Shandong, care și-a manifestat intenția de a prelua și continua acest proiect, și că au început demersurile, însă fiind o companie chineză de stat, procedurile de preluare necesită o perioadă lungă de timp. Totodată, aceștia au spus că discută cu o bancă pentru a accesa un credit care să acopere investiția până la final.

„În paralel, acționarul majoritar al companiei noastre a reușit să primească acordul unei bănci din Hong Kong pentru accesarea unui credit care să acopere financiar terminarea proiectului. Ambele variante sunt în prezent în derulare și mai au nevoie, față de cele două luni aprobate de consiliul local, de încă aproximativ 30-40 de zile pentru a fi finalizate și pentru a transfera în contul socității suma necesară pentru a respecta Actul adițional la contractul de concesiune încheiat cu Primăria Municipiului Craiova. Am solicitat această prelungire de termen, dar Primăria Municipiului Craiova a decis să nu o aprobe”, au transmis reprezentanții Shandong Ningjian.

În cerere se menționează că au eșuat negocierile pentru preluarea firmei”

Primăria Craiova, însă, susține că ar fi primit alte informații de la Shandong Ningjian, și anume că negocierile între cele două entități din China ar fi eșuat.

Reprezentanții societății au solicitat în scris prelungirea termenului cu încă „30-40 zile în ultima zi, adică pe 31 iulie 2017. În cerere se menționează că au eșuat negocierile pentru preluarea firmei de către China Railway 14th Bureau Group Co. Ltd, dar sunt în negocieri cu o bancă pentru un împrumut, în vederea continuării lucrărilor. Documentul a fost depus prea târziu pentru a se face o analiză, pentru convocarea Consiliului Local și luarea unei decizii. Astfel, începând cu 01 august 2017, Primăria Craiova consideră încheiat raportul contractual cu firma chineză”, se arată în comunicatul de presă. Practic, cele două părți, cea română și cea chineză, se contrazic în afirmații.

Două comisii pentru a analiza situația

Primăria Craiova mai spus că, printr-o dispoziție de primar, s-au constituit două comisii la nivelul Primăriei Craiova, una pentru preluarea amplasamentului și a documentelor de la firma chineză și una pentru a face o analiză a modului în care se va proceda pentru continuarea lucrărilor și realizarea celor 1820 de locuințe de pe strada Caracal, până în anul 2020.

„Primăria Craiova transmite tuturor celor care s-au înscris pentru achiziționarea unei locuințe în acest cartier că vom face tot ce ne stă în putință pentru a finaliza la termen lucrările. Modul în care se vor realiza acestea va fi stabilit în urma analizei pe care o va face comisia constituită în acest scop, la nivelul Primăriei”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu, conform comunicatului de presă.

Reamintim că întregul cartier de locuințe trebuie să fie gata până în luna ianuarie a anului 2020, conform unei Hotărâri de Guvern aprobată în luna ianuarie a acestui an. În caz contrar, investiția va trece înapoi la Ministerul Apărării Naționale, de la care municipalitatea craioveană a preluat terenul pentru a-l concesiona.

Politica