miercuri, octombrie 9, 2024

Ultima ora

Sport

În linie dreaptă spre noul sezon de MotoGP

Începând cu anul 2008 fiecare sezon al Campionatului Mondial de MotoGP a luat startul sub reflectoarele strălucitoare ale circuitului din Qatar, singura cursă de noapte din calendar. Nici 2016 nu va fi diferit, Grand Prix-ul Comercial Bank of Qatar fiind începutul unui an incredibil în clasa regină a curselor de motociclete. Intriga şi drama sezonului 2015 încă persistă în mintea multora, dar toţi piloţii au acum o serie de noi provocări şi obstacole pe care se concentrează să le depăşească.

Dintre toţi piloţii, campionul mondial en titre Jorge Lorenzo s-a adaptat cel mai rapid la noile condiţii din MotoGP. De cinci ori campion mondial, acesta a condus atât testele de la Sepang cât şi cele din Qatar cu peste o jumătate de secundă, impunându-şi autoritatea cu intenția de a-şi păstra coroana. Lorenzo nu a câştigat niciodată două campionate consecutiv la clasa regină şi va încerca să evite dificultățile pe care le-a avut în 2014 şi 2015. În afară de acei ani, Lorenzo a terminat mereu pe podium în Qatar, câştigând în 2012 şi 2013, curse la care a luat startul din pole-position.

Una dintre cele mai mari revelaţii din perioada de testare a fost Maverick Viñales, pilotul echipei Suzuki Ecstar a condus în testul de la Phillip Island terminând pe locul trei în cel din Qatar. După un sezon solid ca debutant, Viñales are ca obiectiv urcarea pe podium şi clasări în top şase de-a lungul sezonului 2016.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După o luptă grea pentru titlu, care s-a dus până în ultima cursă a anului, Valentino Rossi păstrează aceeaşi “foame” pentru titlul al zecelea, ca niciodată. De trei ori a câştigat "Doctorul" în Qatar, inclusiv anul trecut când a obţinut victoria în fața conaţionalilor săi Andrea Iannone şi Andrea Dovizioso. Fiind cel mai în vârstă şi cel mai de succes pilot de pe grila de start, Rossi nu mai are nimic de demonstrat, dar continuă să concureze cu aceeaşi pasiune şi dorință arzătoare ca şi în 1996, când a debutat.

2015 s-a dovedit a fi un an dificil pentru Marc Marquez. Dublu campion mondial MotoGP s-a prăbuşit de şase ori sezonul trecut, având un motor prea agresiv care l-a “bântuit” pe tot parcursul anului. Şi testele premergătoare sezonului 2016 s-au dovedit dificile pentru Marquez, care a căzut de mai multe ori şi a fost în imposibilitatea de a găsi o setare corespunzătoare motocicletei lui. Honda continuă să lucreze pentru a remedia aceste aspecte, dar 2016 pare să înceapă cu o luptă dificilă. Încercarea lor de a îmbunătăți motorul a fost împiedicată de noile standarde ale electronicii, HRC nu a mai avut control complet şi ajustări infinite la discreţia lor. S-a dovedit a fi o perioadă chiar mai dificilă pentru Dani Pedrosa, al doilea pilot al echipei de fabrică, acesta având o prestație neconvingătoare în timpul testărilor, neputând să se apropie de obiectivele sale.

Cu nouă piloţi clasaţi într-un interval de o secundă, la testul din Qatar, şi ţinând cont de numărul de modificări tehnice, Campionatul Mondial MotoGP 2016 se îndreaptă spre un alt an de foc. Campionul mondial se va decide pe parcursul a 18 curse ce se vor desfăşura în 15 ţări, dar cine va purta coroana la Valencia rămâne o enigmă…

Antrenamentele încep joi, 17 martie, la ora locală 18:00.

“În sfârşit începe să se vorbească despre curse. Sunt foarte fericit că se dă startul în noul sezon competiţional. Rezultatele din teste au fost bune dar cursa e cu totul altceva. Prima cursă va fi importantă pentru a înţelege potenţialul real al motocicletelor şi al piloţilor. Sezonul trecut a început bine pentru mine. Nu ştiu dacă voi putea să repet succesul de anul trecut dar voi încerca să urc pe podium, să încep sezonul bine. Mă simt pregătit şi motivat şi la fel este şi echipa”, a declarat Valentino Rossi.

“Perioada de pre-sezon s-a terminat şi acum lucrurile devin cu adevărat serioase. Toată lumea abia aşteaptă să intre pe circuit. Mă simt foarte puternic şi mă prezint la această primă cursă foarte încrezător. Ne-am adaptat bine la noile cauciucuri, dar trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Mi-ar plăcea să încep acest sezon în cel mai bun mod posibil, mai ales, având în vedere de ce s-a întâmplat sezonul trecut”, a spus Jorge Lorenzo, campionul mondial en titre.

 

Politica