luni, septembrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Doctorul Galbenu are de executat 3 ani de închisoare

Ginecologul severinean Marian Galbenu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru ucidere din culpă, de magistraţii Curţii de Apel Craiova. Totodată, Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin va trebui să achite peste 40.000 de euro familiei femeii decedate în urma unui chiuretaj efectuat de medicul Galbenu

 

Magistraţii de la Curtea de Apel Craiova l-au condamnat pe medicul ginecolog Marian Galbenu la trei ani cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă şi totodată i se interzice, ca pedeapsă complementară, dreptul de a profesa pentru un an. În acelaşi dosar au fost admise şi acţiunile civile formulate de soţul victimei şi fiica acestuia, care au cerut daune materiale şi morale de la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin, unde medicul îşi desfăşura activitatea. Hotărârea este definitivă.

,,Obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, iar pe acesta din urmă în solidar cu partea responsabilă civilmente – asigurator SC OMNIASIG VIG SA – în limita contractului de asigurare – la plata următoarelor sume: 1) 7.500 lei , reprezentând daune materiale către partea civilă Talegă Florin 2) 15.000 Euro, reprezentând daune morale către partea civilă Talegă Florin 3) 25.000 Euro, reprezentând daune morale către partea civilă Talegă Gabriela Florentina. 4) Suma de 14.700 lei, reprezentând prestaţie periodică în favoarea părţii civile minore Talegă Gabriela Florentina, începând cu data de 24.11.2009 şi până la data de 29.02.2016 şi stabileşte în favoarea minorei plata unei prestaţii periodice lunare în cuantum de 262,5 lei lunar începând cu data de 01.03.2016 şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a obligaţiei de întreţinere”, se arată în hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Craiova în data de 4 martie a.c., rămasă definitivă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, medicul Marian Galbenu în solidar cu spitalul din Turnu Severin va trebui să plătească suma de 21.527,87 lei cu titlu de despăgubiri civile către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Medicul Marian Galbenu, în vârstă de 69 de ani, a fost pensionat în urmă cu aproximativ trei luni de la Spitalul din Turnu Severin. Hotărârea Curţii de Apel Craiova a fost pronunţată la sfârşitul săptămânii trecute, astfel că mandatul a fost pus în practică de IPJ Mehedinţi, luni, 7 martie, medicul fiind adus la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin. Dată fiind vârsta sa, ginecologul va executa doar o treime din pedeapsa de trei ani pentru ucidere din culpă.

 

Chiuretaj mortal

Lucica Talegă (18 ani), din Drobeta Turnu Severin, a murit în anul 2009 la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, unde a ajuns în comă după un chiuretaj făcut de medicul severinean Marian Galbenu. Rezultatele Institutului de Medicină Legală au arătat că vezica tinerei era perforată şi că acest lucru a avut o legătură de cauzalitate cu decesul fetei. A fost o greşeală de tehnică operatorie, care a dus la complicaţii septice şi care s-a soldat cu insuficienţă renală acută pe fond septic. Florin Talegă, soţul victimei, a depus, a doua zi după tragedie, plângeri la Colegiul Medicilor din România (CMR), filiala Mehedinţi, la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din judeţ, unde era angajat medicul Galbenu, şi l-a dat în judecată pe ginecolog, pentru că i-a ucis soţia. Lucica Talegă a ajuns la Spitalul Judeţean din Craiova în data de 24 noiembrie 2009, după ce s-a simţit foarte rău. Soţul acesteia a povestit la vremea respectivă că tânăra făcuse o întrerupere de sarcină şi că, odată ajunsă acasă, a început să aibă usturimi, frisoane şi ameţeli. Bărbatul a mai spus că a dus-o pe fată la medicul de familie, care i-ar fi dat trimitere la spitalul din Drobeta Turnu Severin. După ce a fost internată, Lucica a intrat în comă şi a fost transferată imediat la Spitalul Nr 1 din Craiova. Pacienta se afla în şoc toxico-septic, avea o cangrenă uterină, o infecţie foarte severă, a declarat atunci prof.dr. Nicolae Cernea, şeful Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie de la SJU Craiova. Specialiştii de aici nu îşi explicau acest final tragic, însă ulterior prin Institutul de Medicină Legală s-a dovedit că vezica urinară a pacientei avea o înţepătură provenită din timpul chiuretajului şi astfel a pătruns microbul în organismul femeii. Doctorul Marian Galbenu, cel care a făcut chiuretajul, a fost găsit vinovat de ucidere din culpă.

 

Politica