Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat, în cursul lunii septembrie, 52 tipuri de pâine feliată din marile structuri comerciale pentru realizarea unui studiu cu privire la conținutul acestora.
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privința consumului de pâine. Astfel, un român consumă în medie circa 97 de kilograme de pâine pe an.
S-au analizat ingredientele folosite la fabricarea pâinii feliate pentru prezentarea unor puncte de vedere. În afara tipurilor de făinuri din cereale, în compozitia sortimentelor de pâine feliată analizată, s-au identificat si alte ingrediente precum: margarina, ulei vegetal de palmier, zahăr, făină de soia, făină de fasole, fibre vegetale, glucoză, fibre de citrice, lapte praf, sirop de glucoză, zer praf, ulei vegetal (nu se mentionează tipul), ulei de rapită, amidon de porumb, făină de orez, făină de porumb, gluten, grăsimi vegetale nehidrogenate, fulgi de cartofi, acid ascorbic, acid sorbic, diacetat de sodiu, carbonat de calciu, cisteină, esteri ai acidului diacetiltartric cu mono si digliceride ale acizilor grasi, propionat de calciu, stearoil 2 lactilat de sodiu, fosfat monocalcic, gumă de guar, gumă de xantan, hidroxipropilmetilceluloză, mono si digliceride ale acizilor grasi, acid tartric, glicerină, citrat de lecitină, esteri ai glicerolului cu acidul acetic si acizi grasi.
La 96% dintre produsele analizate, nu se respectă reteta traditională a pâinii (făină, apă, drojdie, sare).
La 90% dintre produsele analizate, s-au identificat mentiuni incomplete referitoare la conditiile de păstrare a produsului(exemplu: a se păstra la loc uscat, aerisit, răcoros si ferit de razele soarelui). Mentiunea corectă si înteleasă de consumator pentru păstrarea acestui tip de produs este următoarea: A se păstra la loc uscat, bine aerisit, la temperatura de maxim 20 grade Celsius.
'Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea pâinii traditionale. În compozitia ei există ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belsug. Recomand consumatorilor să consume pâine neagră, pâine integrală si pâine graham, realizată numai din cele 4 tipuri de ingrediente (făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie si sare), deoarece numai asa pot beneficia de substante minerale (calciu, fosfor si fier), fibre, vitamine din complexul B (B1, B2 si B6) si vitamina PP. Totodată, le sugerez să cumpere pâine numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si să fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale si de sănătate, care apar pe ambalajul unor produse de acest tip', a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC România, citat de Agerpres.







