sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

La liceu, fără examen?

Schimbări în Educație. Admiterea la liceu s-ar putea face după noi reguli. Acest lucru ar fi posibil odată cu noua lege a Educației.
Ministerul Educației a finalizat prima etapă de consultări cu sindicatele și organizațiile neguvernamentale în vederea schimbării legii care ghidează Învățământul, arată Europa FM.
Printre propunerile pe care le-ar include viitoarea lege a Educației se enumeră și schimbarea regulilor în ceea ce privește admiterea la liceu.
Ministerul Educației nu elimină repartizarea computerizată, însă nu exclude posibilitatea ca absolvenții să fie obligați să dea examen pentru a intra la liceu. În niciun caz, nu se va susține simultan și examen pentru admitere și testare națională, după cum a afirmat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că specialiștii încearcă acum să găsească o formulă care să păstreze avantajele testării naționale. 
„Cred că trebuie găsit un sistem hibrid în cele două variante, la asta lucrăm acum, care să răspundă așteptărilor, să facă din admiterea la liceu o etapă gestionată într-o manieră profesionistă și să fie o metodologie, o procedură valabilă pentru mai mulți ani, pentru a asigura stabilitate sistemului”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Europa FM.
Educatorii, obligatori în creșe
Alte noutăți care vin odată cu viitoarea lege a Educației ar fi educația obligatorie în creșe, fapt prevăzut de altfel într-un proiect de lege inițiat în urmă cu mai bine de trei ani. În această situație, că fiecare creșă ar putea fi obligată să angajeze educatori.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu mai declară pentru sursa citată că a cerut deja date de la Ministerul Finanțelor care să precizeze banii necesari pentru acest proiect.
În prezent, doar 4 la sută din personalul creşelor este pregătit să educe copii mai mici de 3 ani, iar 50 la sută nu a participat nicioadată, la niciun curs de formare, arată datele Ministerului Educației.
Proiectul noii legi a Educației ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului.

 

Politica