sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Olguța Vasilescu, acuzată de plagiat la doctorat

Primarul Craiovei este acuzat de plagiat. Teza de doctorat cu titlul „Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”, susţinută de Olguţa Vasilescu în 2007, la Facultatea de Sociologie, are multe pasaje sunt neatribuite, iar capitolul al şaptelea este preluat integral. Asta susține Universitatea București care cere Consiliului Naţional de Etică să verifice teza de doctorat a primarului Craiovei.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti s-a autosesizat în acest caz.

„Comisia a luat în discuţie acest caz în 2013, dar nu a fost în măsură atunci, din motive obiective, să se pronunţe…Referatul a fost realizat de către dna. conf. univ. dr. Cosmina Rughiniş, de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstrează existenţa mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de către autoarea tezei. Totodată, un capitol întreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet, fiind vorba de un text care nu are autor” , arată Universitatea Bucureşti în sesizarea trimisă, în 18 decembrie, Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvolării Tehnologice şi Inovării.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit MEDIAFAX, UB precizează că a fost sesizat Consiliul Naţional de Etică pentru a face verificări în acest caz întrucât, potrivit OUG 28/2011, doar CNE poate să examineze suspiciunile de abateri de la conduita ştiinţifică şi de cercetare în cazul persoanelor cu funcţii de demnitate publică.

Totodată, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti i-a transmis primarului Olguţa Vasilescu o înştiinţare că s-a autosesizat în cazul tezei sale de doctorat şi că a solicitat CNE să facă verificări pentru suspiciunea de plagiat, mai arată sursa citată.

 

Olguța Vasilescu: Este o gafă de gâgă. Lucrarea e originală


Primarul Craiovei spune însă că a aflat din presă despre acuzații, pe care le consideră nefondate.

„Vreau să vă fac o demonstrație în direct despre cum se poate distruge imaginea unui om politic, dar cu o acțiune de gâgă. Există un program de detectare a plagiatului , cel după care, toate instituțiile care vor să verifice un plagiat pot să îl acceseze să vadă despre ce e vorba. Acesta se cheamă www.detectareplagiat.ro. Astăzi am fost informată de presă că există suspiciuni în lucrarea mea de doctorat că ar fi plagiată. Este inutil să vă spun că acest sociolog nu a fost aproape deloc cercetat. Există foarte puține note și studii despre el. Când m-am angrenat la această lucrare mi s-a spus de către comisia de doctorat că va fi foarte greu tocmai pentru că nu există materiale pe care aș putea să le citesc, dar m-am înhămat inclusiv la traducerea lui Vilfredo Pareto.

Înțeleg că această doamnă, despre care nu am auzit, îmi cer scuze, s-ar putea să fie o somitate dar la ce gafă a făcut are a-și cere scuze, Cosmina Rughinis (Cea care a realizat referatul Comisiei de Etică a UB) spune că un întreg capitol din teza mea de doctorat ar fi plagiat. Am accesat acest program și am constatat 7% plagiat, numai că acest 7% te duce la un link, care este rezumatul tezei mele de doctorat. Dacă această doamnă nu a făcut o gafă de gâgă înseamnă că această doamnă este rău intenționată. Îmi voi apăra imaginea publică dând-o în judecată pentru calomnie. Cât despre traducere, sunt mii de pagini pe care le-am tradus, printr-o muncă asiduă, pentru care aș fi meritat din partea sociologilor o recunoaștere pentru că dacă până acum n-au putut să-l cerceteze pe Pareto acum pot s-o facă datorită muncii mele. Vă spun că merg cu fruntea sus pentru această teză de doctorat. Nu știu câte lucrări atât de originale există în România.” – Olguța Vasilescu, primar Craiova

 

Politica