sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Spectacol omagial «DELLAKEZZA DE LA TEATRU»

În anul 1954, pe când avea doar 12 ani, Valer Dellakezza a urcat pe scenă întâia oară, (în rolul Janek din “Să nu-i zici pe nume” de Vasili Minko, în regia lui I. S. Bologa), într-un spectacol la Craiova, oraşul în care locuieşte şi astăzi şi pe care nu l-ar părăsi niciodată. La 60 de ani de la acel moment, cu o “meserie-patimă” care i-a oferit zeci de roluri impresionante, în spectacole de neuitat puse în scenă de regizori de referinţă, actorul de legendă va fi sărbătorit marţi, 27 mai, de la orele 18.30, la sala Amza Pellea a TNCMS.

Succesele naţionale şi internaţionale vor reprezenta borne importante ale drumului spectaculos, marcat de satisfacţii şi suferinţe, rememorat într-un spectacol omagial în regia artistică a lui Bogdan Cristian Drăgan, în cadrul căruia protagonistul va fi elogiat în primul rând de invitata specială, doamna Marina Constantinescu, jurnalist, realizator de emisiuni de televiziune şi critic de teatru şi film.

Evenimentul va reaminti publicului de numeroasele distincţii primite de-a lungul carierei (dintre care amintim pe cele mai importante: Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, la propunerea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, din 6 noiembrie 2013; Titlul de Societar de Onoare al Teatrului Naţional Craiova, din 21 martie 2004; Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova, din 26 octombrie 2012; de dată recentă al treilea Premiu UNITER ediţia 2014 la categoria “Cel mai bun actor în rol secundar”, în cadrul Galei desfăşurate la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, pentru rolul Tót Lajos din spectacolul “Familia Tót” în regia lui Bocsárdi Laszló; Premiul UNITER adjudecat în 2000 pentru rolul Trufaldino din spectacolul “Slugă la doi stăpâni”, în regia lui Vlad Mugur; şi Premiul UNITER pentru întreaga activitate, în 2012), – dar mai ales scene din spectacolele ultimelor stagiuni – “Caligula” şi “Familia Tót”, regizate de Laszló Bocsárdi, “O scrisoare pierdută“, în regia lui Mircea Cornişteanu, şi mult aşteptatul “Rinocerii” pus în scenă de Robert Wilson. Marele artist este angajat al TNCMS din anul 1968, imediat după absolvirea IATC la clasa profesor Beate Fredanov, lector universitar Octavian Cotescu, preparator Laurenţiu Azimioara.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Valer Dellakezza, Artistul, cum îi place domniei sale să-şi spună, îşi aşteaptă publicul drag la această celebrare, promiţând un spectacol cu mult diferit faţă de dramele pe care le joacă atât de bine!
 

Politica