Chef Mondial la pizza. Povestea lui Iulian Pădureanu

Nedelea Raluca

La 36 de ani, Iulian Pădureanu, născut la Târgu Jiu și crescut în Craiova, este nu doar un pizzaiolo, ci un vizionar culinar care a transformat pasiunea de acasă într-un triumf internațional. Desemnat Best Pizza Chef 2024 în România și Bulgaria, Iulian a confirmat recent statutul de elită, obținând Locul 3 Mondial la prestigioasa competiție Pizza World Cup din Roma. Povestea lui este una despre întâmplare, perseverență și mândria de a promova gustul românesc.

Iulian Pădureanu a stat de vorbă cu reporterii Jurnalul Olteniei unde și-a spus povestea.

De la terenul de fotbal din Craiova la banccul de lucru din București

Până la vârsta de 18 ani, viața lui Iulian se derula pe terenul de fotbal. Decizia de a părăsi Craiova și de a se stabili în București nu a fost una strategică.

„Până la vârsta de 18 ani am jucat fotbal în Craiova. Am ajuns în București și, pur și simplu întâmplător, am început să fac bucătărie, deși îmi plăcea. Nu găteam profesionist, ci doar acasă. Schimbând orașul, am ajuns la un moment dat să fac bucătărie”, a povestit Iulian Pădureanu, pizzaiolo, pentru Jurnalul Olteniei.

Trecerea de la amator la profesionist a fost un șir de evenimente neașteptate. Inițițial, el lucra la un supermarket.

„Nu aveam nicio legătură cu meseria. Am fost ales, iar cineva de acolo m-a întrebat dacă nu aș vrea să fac ceva în bucătărie. Am zis ‘OK’, pentru că îmi plăcea să gătesc acasă, deși nu aveam nicio abilitate care să mă recomande ca profesionist. Am acceptat, și ușor-ușor a început să-mi placă foarte tare meseria asta. Am început să mă perfecționez, să mă dezvolt, să acumulez experiență și detalii care m-au ajutat să ajung până în punctul ăsta”, spune Iulian Pădureanu.

- Advertisement -

În perioada de început, lipsa cursurilor de specialitate l-a forțat să se perfecționeze la locul de muncă. A avut, însă, șansa de a-l întâlni pe pizzaiolo Marius Neagu.

„A avut răbdarea necesară să mă ajute să învăț și să-mi inducă niște principii după care încă mă ghidez”, a precizat el.

Triumful Internațional și mândria reinterpretării

Recunoașterea la nivel înalt a început să vină cu efort constant. După participări inițiale la campionatul organizat de Asociația Pizzarilor Profesioniști din România, Iulian a fost desemnat Best Pizza Chef în 2024 în România și Bulgaria. Cea mai mare reușită a venit însă din Italia, la Pizza World Cup, ediția a 23-a, unde a obținut Locul 3 Mondial la categoria pizza fără gluten, o nișă în continuă ascensiune.

„Totul a culminat cu faptul că îmi doream foarte tare să câștig ceva și la un campionat mondial”, a mărturisit Iulian.

Factorul care îl diferențiază pe Iulian în fața juriilor internaționale este modul în care reinterpretează feluri de mâncare tradiționale românești pe blatul de pizza, o dovadă de creativitate și curaj.

„Am reușit să fac o pizza în care ca bază aveam o cremă de urzici cu mentă proaspătă, cașcaval de Săveni, cârnați de Pleșcoi, o slănină de Mangalița și un pesto de leurdă și praz prăjit. Cei care au jurizat au fost super încântați de faptul că reinterpretez rețete tradiționale și încerc să pun în valoare produsele românești”, mai adaugă pizzaiolo Iulian Pădureanu.

Poate cel mai memorabil exemplu al viziunii sale este reinterpretarea mâncării de varză cu cârnați într-o pizza. El a folosit o bază de salsa de varză roșie, salsiccia (cârnatul italienesc), mozzarella afumată și, pentru o notă oltenească autentică, a pus deasupra, la final, praz prăjit.

Despre stil și etica muncii

Deși s-a mutat de tânăr, Iulian Pădureanu își asumă cu mândrie originile.

„Mă mândresc cu faptul că sunt din Craiova. N-am avut probleme să spun treaba asta, deși la început am întâmpinat destul de multe dificultăți legate de accent, și deși, bine, mi-a schimbat stilul de a vorbi și accentul da, n-am avut problema să spun că sunt din Craiova și da, o spun cu destul de multă mândrie”, a spus el.

Pentru Iulian, presiunea de a găti la un concurs internațional nu o depășește pe cea de acasă.

„Cred că acasă așteptările sunt puțin mai mari decât la o competiție, pentru că prietenii și familia știu ce fac de atâția ani, știu cu câtă pasiune fac meseria asta și știu cât timp investesc”, a explicat Iulian Pădureanu.

Viziunea sa asupra pizzei perfecte este bazată pe simplitate și calitate. O făină bună face, de cele mai multe ori, diferența.

„O pizza bună ar trebui să pornească de la o făină bună. Un aluat bun și corect trebuie să aibă o maturare de cel puțin 24 de ore. Un sos de roșii, cu cât este mai simplu, cu atât este mai bun. Eu personal pun pe orice pizza busuioc proaspăt și un ulei de măsline bun, adăugat la final. Nu trebuie multe ingrediente sofisticate ca să ai parte de o pizza bună”, mai adaugă Iulian.

Planuri și noul capitol: juriul

Iulian Pădureanu nu se oprește la gătit. El a dezvoltat brandul personal Mr. Pizzaiolo pentru evenimente private și lucrează în paralel la restaurantul Innocent & Delicious, unde are libertatea de a dezvolta rețete noi. În 2025, el pășește într-un nou capitol: va face parte din juriul concursului internațional de pizza de la București.

„Sunt onorat. Emoțiile sunt altele; nu mai am munca depusă pentru pregătirea evenimentului ca și concurent. Este un drum nou, necunoscut. Visul meu este ca, în anii următori, să fac parte din juriul unui campionat mondial de pizza”, a declarat Iulian Pădureanu.

Cât despre deschiderea propriei pizzerii, Iulian este rezervat. Deși i-ar plăcea să vină cu concepte inedite, consideră că stilul său inovator, care implică costuri mari și o logistică complexă, nu s-ar încadra momentan în rigorile de antreprenoriat.

„Nu cred că aș putea să fac rabat de la lucrurile astea. Momentan încerc să vă mai dezvolt eu personal, probabil în anii următori, nu-i un target în următorii ani, dar probabil pe termen mediu, da, este o discuție, da”, a mai spus pizzaiolo, Iulian Pădureanu.

Iulian Pădureanu, omul care a pus praz pe pizza la cel mai înalt nivel, este exemplul viu că pasiunea și inovația, sunt cele mai puternice ingrediente pentru succes.

author avatar
Nedelea Raluca
Distribuie acest articol