Protejați-vă sănătatea! Recomandările ANPC de 1 Mai

Delia Pătru
Foto: Facebook/ Paul Anghel
Foto: Facebook/ Paul Anghel

Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Paul Anghel a făcut o serie de recomandări pentru consumatori, în contextul zilei de 1 Mai, sărbătorită în mod tradiţional cu mici şi bere.

”Ca în fiecare an, românii marchează ziua de 1 Mai cu tradiționalii mici și bere. Pentru ca această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri, vă recomand să țineți cont de următoarele sfaturi”, a scris Paul Anghel, pe pagina de Facebook.

La achiziționarea produselor alimentare:

  • Verificați cu atenție aspectul cărnii tocate;
  • Nu cumpărați produse neetichetate! Eticheta trebuie să conțină informații despre ingredientele alergene și termenul de valabilitate;
  • Refuzați produsele cu etichete lipsă, modificate sau expirate;
  • Evitați achiziția de carne tocată din locuri neautorizate – riscați să cumpărați produse nesigure;
  • La bere, verificați integritatea ambalajului, limpiditatea și data durabilității minimale.

Dacă petreceți ziua de 1 Mai în zone de agrement:

  • Asigurați-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcționale;
  • Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conțină toate informațiile necesare;
  • Vânzătorii trebuie să fie echipați corespunzător și să respecte regulile de igienă;
  • Verificați concordanța între prețurile afișate și cele de pe bonul de casă;
  • Solicitați și păstrați bonul fiscal – este singura dovadă în cazul unei reclamații justificate.

În plus, el a amintit că, la controalele din anii anteriori, ANPC a nereguli grave, printre care: utilizarea produselor expirate sau fără etichetă, comercializarea alimentelor cu urme de mucegai, folosirea de ulei ars și ustensile neigienizate, nerespectarea temperaturilor de depozitare și a condițiilor igienico-sanitare, lipsa informării privind alergenii sau proveniența produselor (proaspete vs. decongelate).

author avatar
Delia Pătru
Delia Pătru s-a dedicat jurnalismului de aproape 18 ani. Dacă primii ani au format-o in presa scrisa, ultimii 8 ani, în rolul de editor online la Jurnalul Olteniei, au învățat-o cum să aducă știrea mai aproape de oameni, în timp real. Crede cu tărie că, indiferent de suportul pe care citim, hârtie sau ecran, calitatea informației rămâne principală.
Distribuie acest articol