Abateri grave descoperite de DSVSA Olt în sectorul alimentar, inclusiv la o unitate de procesare carne

Ionut Jifcu
#image_title

În prima jumătate a lunii iulie, DSVSA Olt a efectuat 30 de controale în domeniul igienei alimentare, aplicând cinci sancțiuni în valoare totală de 71.000 lei pentru nereguli constatate în unități de procesare și comercializare a alimentelor, menținând totodată suspendarea unei fabrici de oțet.

Potrivit unui comunicat remis de DSVSA Olt, au fost identificate o serie de abateri de la normele sanitar-veterinare, pentru care au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare de 71.000  lei, conform HG 984/2005 cu modificările și completările ulterioare, astfel: 

  – 1 sancțiune contravențională, conform HG 984/2005 cu modificările și completările ulterioare, la un supermarket, în valoare de 10.000 lei, spațiile din zona de depozitare produse alimentare ambalate sunt neîntreținute corespunzător;

– 1 sancțiune contravențională, conform HG 984/2005 cu modificările și completările ulterioare, la o unitate fabricarea pâinii și a produselor proaspete de patiserie, în valoare de 10.000 lei, pentru întretinerea necorespunzătoare a spațiilor de producție;

– 1 sancțiune contravențională, conform HG 984/2005 cu modificările și completările ulterioare, la  o unitate de morărit, în valoare de 10.000 lei, pentru etichetare necorespunzatoare a produselor alimentare;

- Advertisement -

– 1 sancțiune contravențională, conform HG 984/2005 cu modificările și completările ulterioare, la o unitate de fabricarea prajiturilor si a produselor conservate de patiserie, în valoare de 10.000 lei, pentru depozitarea necospunzatoare a produselor.

– 1 sancțiune contravențională, conform HG 984/2005 cu modificările și completările ulterioare, la o unitate de procesare carne, în valoare de 67.000 lei, pentru supraaglomerare în spațiile de depozitare, fiind imposibilă inspectarea în totalitate a paleților cu marfă, nu s-a putut face dovada efectuarii dezinfecției mijloacelor de transport produse alimentare din evidentele prezentate, a fost identificată marfă retur în depozitul frigorific, întreaga cantitate a fost dirijată către unitate de neutralizare.

Totodată, sursa citată precizează că se menține în continuare suspendarea activității unității de fabricare a oțetului, sancțiune aplicată ca urmare a deficiențelor constatate, în urma controlului efectuat de consilierii din cadrul DSVSA Olt, respectiv: lipsa evidențelor de materii prime utilizate, imposibilitatea de a se poate efectua trasabilitatea loturilor de produse finite, lipsa programului de autocontrol și buletine de analiză pentru produsul finit, starea de sănătate a angajaților nu este verificată, ceea ce poate avea ca rezultat obținerea de produse neconforme legislației sanitare veterinare.

author avatar
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
Distribuie acest articol