Hrană sănătoasă, de la olteni de-acasă. Ciupercile de la Celaru, la cei mai mari retaileri din țară

Jurnalul Olteniei
3 Min Read

Cine a zis că România nu produce? Hrană sănătoasă și gustoasă produsă pe meleagurile oltenilor se găsește în magazinele din țară. Peste 200 de tone de de ciuperci pleurotus, crescute la Celaru, Dolj, sunt livrate anual către cei mai mari retaileri din țară. Este vorba despre brandul Păstrăv de Fag.

Firma care are ciupercăria a fost înființată în 2014 și a continuat să se dezvolte, apelând și la fonduri europene. Acum, mizează pe energia verde.

Recent, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost la ferma din Dolj.

„Mediul și Agricultura fac casă bună împreună, iar în ultimii ani avem tot mai multe exemple de fermieri cu inițiative verzi, care reușesc să pună pe masa românilor produse gustoase și sănătoase. Am fost la ferma de ciuperci Ecomas Top Production din Celaru, județul Dolj, producător al brandului Păstrăv de Fag, unde întregul proces de cultivare a devenit și mai prietenos cu natura odată cu integrarea componentei de energie regenerabilă, cu ajutorul panourilor fotovoltaice. E un pas important spre sustenabilitate și am primit asigurări că eforturile de a face agricultură ecologică vor continua, pentru că obiectivul este extinderea producției, însă cu reducerea amprentei de carbon și grijă față de mediu. Cu o suprafață de 0,22 hectare, ferma de ciuperci din Celaru livrează deja, anual, peste 200 tone de ciuperci pleurotus către cei mai mari retaileri din țară. Pornită în urmă cu 11 ani de la o idee curajoasă, afacerea locală a prins contur datorită pasiunii pentru agricultură și fondurilor europene.

Ecomas Top Production înseamnă astăzi nouă hale moderne de cultură, cu o suprafață de 240 mp fiecare, unde se cultivă unele dintre cele mai populare ciuperci, din soiul pleurotus, un superaliment accesibil și sănătos.

Sunt bucuros că, și prin programele pe care le avem la Ministerul Mediului, dăm o mână de ajutor fermierilor din tot mai multe zone din țară și că românii au de unde să aleagă din oferta autohtonă”, a precizat Fechet.

Reprezentanții Ministerului spun că această afacere este un exemplu de reușită și că ferma își propune să aducă pe piață și noi soiuri de ciuperci în viitorul apropiat.

Distribuie acest articol