sâmbătă, decembrie 21, 2024

Ultima ora

Sport

Pește și fructe de mare autohtone, pe mesele românilor

„Se poate și în România: de anul viitor, punem pe masă pește și fructe de mare proaspete, autohtone!”- anunță ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Vom avea, în Marea Neagră, primele ferme marine. Primii investitori sunt firme românești. Aceștia și-au adjudecat, în cadrul licitațiilor publice derulate de Apele Române, o suprafață de 60 hectare în apele maritime interioare și ale mării teritoriale.

„E vorba despre 10 perimetre care se găsesc în zona dintre Mamaia și Constanța, în dreptul lacului Sinoe, în zonele dintre Agigea și Eforie Nord, Venus și 2 Mai – Vama Veche, perimetre gestionate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral. Aici, în următorii 20 ani, la distanță de 2 – 3 km față de mal, se vor cultiva atât fructe de mare, cât și pești cu valoare economică ridicată, cum sunt păstrăvul somonat, lupul de mare sau dorada. Faptul că, la primele licitații pentru luciul apei, Marea Neagră a atras investitori care vor să pună pe picioare ferme de acvacultură e o premieră pentru țara noastră, dar și un pas important în dezvoltarea economiei albastre. O mai bună utilizare a resurselor marine pe care le avem înseamnă să ne bucurăm de potențialul mării noastre la costuri corecte, pe care să ni le permitem cu toții. Sper ca 2025 să fie anul în care spunem un „Adio” definitiv produselor pescărești congelate, venite de la mii de kilometri distanță, și „Sărut-mâna pentru masă!” fermierilor piscicoli care fac eforturi să avem preparate proaspete din Marea Neagră”, a scris Fechet, într-o postare, pe Facebook.

Politica