marți, septembrie 17, 2024

Ultima ora

Sport

O jucărie pentru un strop de fericire. Donații la Biserica Sf. Nicolae Brândușa

Biserica Sf. Nicolae Brândușa din Craiova va organiza duminică, 6 octombrie, între orele 11:00 și 17:00, cea de-a XV-a ediție a Târgului Jucăriilor, un eveniment de tradiție dedicat colectării de fonduri și donații pentru copiii din secția de oncopediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență nr. 1 Craiova.

Acest târg, inițiat în urmă cu 15 ani de preoteasa parohiei, a devenit un simbol al solidarității și implicării. Povestea a început simplu, din dorința de a oferi celor mai puțin norocoși bucuria copilăriei.

De la primele ediții, când doar câteva mese erau pline cu jucării și s-au strâns aproximativ 800 de lei, fondurile și sprijinul comunității au crescut semnificativ. În 2018, Târgul Jucăriilor a ajuns să adune peste 30 de mese pline de jucării, fondurile strânse fiind folosite pentru a organiza un pelerinaj pentru copiii internați la secția de oncopediatrie și pentru cei de la DGASPC.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Chiar și în timpul pandemiei, târgul a continuat, adaptându-se condițiilor sanitare impuse. Donațiile au fost livrate direct beneficiarilor, fără a mai trece printr-un proces de colectare. În 2023, evenimentul a reușit să strângă fonduri suficiente pentru achiziționarea de aparatură medicală necesară secției de oncopediatrie, iar copiii au avut parte, ca de obicei, de o excursie specială. În plus, jucăriile rămase au fost distribuite către 40 de instituții din Dolj, Gorj și Olt.

„Târgul Jucăriilor de la biserica noastră este un eveniment care se desfășoară într-un mod continuu, de 15 ani. Lucrurile au mers într-un mod cât se poate de frumos și de crescător. Prima dată a fost un lucru simplu. Toate au pornit de la preoteasa mea care care, având 3 copii, în 2009-2010, s-a gândit că cei mici au prea multe jucării și i-a întrebat dacă nu vor să dea și celor care n-au. Copiii au fost de acord. În urma discuției pe care am avut-o cu consiliul parohial al parohiei noastre, s-a decis ca la Parohia Brândușa să se organizeze Târgul Jucăriilor, în fiecare toamnă.

Prima dată au fost 2-3 mese și am strâns cam 800 de lei, bani pe care i-am folosit pentru a renova un salon în secția de pediatrie a Spitalului de Urgență, din Craiova, unde născuse doamna mea. În anul 2018, au fost vreo 30 de mese de jucării. S-au strâns bănuți, iar 30 de copiii de la Secția de Oncopediatrie și 20 de copii de la DGASPC au mers într-un pelerinaj. Jucăriile rămase au ajuns la peste 1.400 de copii, din Dolj și Gorj. Jocurile și cărticelele la peste 20 de școli și grădinițe din Dolj și Gorj.

Pe timpul pandemiei totul s-a desfășurat altfel. Oamenii au fost îndemnați să doneze jucării, hăinuțe și cărticele, pe care noi nu le mai depozitam. Le duceam direct la beneficiar. În anul 2023, a fost un eveniment foarte apreciat de creștini. S-au strâns suficienți bănuți pentru ca noi să cumpărăm aparatură medicală. Copilașii au beneficiat și de excursia tradițională. Jucăriile rămase au fost împărțite la 40 de instituții din Dolj, Gorj și Olt”, ne-a spus preotul Gabriel Sorescu.

Politica