duminică, septembrie 8, 2024

Ultima ora

Sport

Din nou, la școală! Noi reguli pentru elevi

Peste 90.000 copii încep, luni, un nou an școlar, în județul Dolj, nou an ce vine cu noi reguli. Școlile le pot interzice telefoanele și pot înființa săli de detenție, iar prin noul statul al elevului, de exemplu, cei care tulbură orele pot fi suspendați 15 zile de la cursuri.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), în Dolj, 91.887 de elevi încep luni anul școlar 2024-2025. Dintre aceștia, 76074 sunt elevi, 15244 preșcolari și 568 sunt antepreșcolari. În județ sunt „562 de unități școlare, din care: 228 unități școlare cu personalitate juridică și 334 unități școlare – structuri ale unităților de învățământ cu PJ; (34 unități școlare învățământ particular și 532 învățământ de stat)”, după cum au transmis reprezentanții ISJ Dolj.

Noul an școlar vine cu un nou Statut al Elevului și un nou Regulament de Organizare a școlilor, adoptate recent de Ministerul Educației.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Printre noutățile anului școlar 2024-2025 se numără libertatea dată școlii de a interzice nu doar folosirea telefoanelor în timpul orelor, ca până acum, ci intrarea elevilor în clădirea școlii cu telefoanele mobile la ei, informează edupedu.ro. În plus, școlile au posibilitatea să decidă înființarea unei săli de detenție pentru elevii care deranjează orele. Pentru ora respectivă, elevul nu primește absență, mai informează sursa citată.

O altă sancțiune pentru elevi este aceea că bursele școlare pot fi retrase temporar sau pe toată durata anului școlar.

Conform edupedu.ro, bursele școlare sunt următoarele: bursă de excelență olimpică (I și II); bursa de merit – 450 de lei/lună; bursa de reziliență – 300 de lei/ lună; bursă socială – 300 de lei/ lună; bursă tehnologică – 300 de lei/lună

În funcție de gravitatea faptelor, elevii pot să fie sancționați prin observație individuală, mustrare scrisă, prin retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul, prin mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași școală sau liceu, prin suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, urmată de preaviz de exmatriculare și, cea mai dură, exmatriculare, scrie sursa citată. Suspendarea de la cursuri este de până la 15 zile, pe durata unui an școlar.

Exmatricularea poate fi decisă de școală fie cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași școală, fie cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă școală/liceu, fie fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal, conform sursei citate.

În acest an școlar, fiecare elevi va primi, la finalul fiecărui modul, o notă la purtare, iar media de la finalul anului școlar se diminuează cu câte un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate/an școlar. Pe lângă faptul că media de la purtare afectează menținerea burselor, cei care vor avea sub 6, vor rămâne repetenți.

Politica