marți, octombrie 1, 2024

Ultima ora

Sport

Barbu anunță la Olt noi măsuri de sprijin pentru fermieri

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat noi măsuri de sprijin pentru fermieri, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu cei din județul Olt.

Fermieri și primari au participat la discuții despre programele pentru combaterea efectelor secetei și nu numai.

Întâlnirea a avut loc la sala Europa a Consiliului Județean Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Alături de peste 100 de fermieri din județul Olt am discutat despre programele pentru combaterea efectelor secetei și despre această perioadă dificilă pe care o traversăm.

Pe lângă măsurile care vor fi luate imediat, pentru 2025 le-am prezentat un nou pachet de sprijin.

Statul va asigura 7 milioane de hectare, oferind o primă de asigurare de 3000 de lei/ha, vom schimba condițiile pentru acordarea Creditului Fermierului și vom suspenda plata ratelor la creditele cu dobândă mare, de 2% plus ROBOR, până în octombrie 2025”, a precizat Florin Barbu, după eveniment.

El a adus explicații în timpul discuțiilor avute cu fermierii olteni.

„Pachetul pe care vreau să mi-l asum ca ministru al Agriculturii este următorul, și sunt în discuții cu băncile cu firmele de asigurări, cu toți cei implicați în procesul de agricultură. Primul punct pe care vreau să l fac este să creez un mecanism, începând cu anul acest, prin care toate cele 7 milioane de hectare de primăvară și toamnă să fie asigurate de către statul român. Atunci când veți primi decizia de plată pe subvenție, veți primi și o decizie cu o primă de asigurare la secetă pe care statul român o face de minimum 3.000 de lei pe hectar. Prin această asigurare pe care statul român o face, deblocăm și creditarea. (…) Aceasta este prima măsură și primul program, începând cu 1 septembrie. A doua măsură pe care o luăm este aceea, și sunt în discuțiile avansate cu băncile, ca toate ratele, ce este peste 2% marjă fixă plus Robor, să fie suspendate până la 1 noiembrie 2025. A treia măsură pe care o luăm este aceea de a schimba creditul fermierului, avem un credit dat cu 1.95 la sută dobândă fixă, Robor achitat de Ministerul Agriculturii, este singurul credit în ultimii 30 de ani prin care statul subvenționează partea de Robor, schimbăm acest mecanism ca dumneavoastră să puteți achita ratele aferente anilor 2024 – 2025, chiar dacă ați avut zile de întârziere nu intră în rambursarea acestor rate cu o dobândă fixă de 1.95. Încercăm să dăm tot o creditare de 2 la sută plus Robor pentru cheltuielile curente să fie pe 10 ani, astfel încât să aveți o perioadă mai lungă de rambursare a acestor credite. Sunt sigur că vom trece peste această perioadă grea. În momentul de față, Agricultura în România are nevoie de scheme economice, de scheme de finanțare. (…) Până la 1 noiembrie 2025 va fi suspendată executarea silită a fermelor vegetale. Mai mult de atât, nici cei care v-au livrat inputuri n-au voie să vă execute biletele la ordin, pentru că voi suspenda toate instrumentele financiare. Cu acest pachet mă voi prezenta Guvernului României, începând cu 1 septembrie. (…). Îmi asum acest pachet, cu care voi merge, în septembrie, inclusiv cu mandatul pe masă. Mă voi lupta ca acest pachet de patru puncte esențiale să iasă în Guvernul României”, a declarat Ministrul Agriculturii, conform evenimentdeolt.ro.

Între altele, ministrul le-a explicat fermierilor olteni care au fost afectați de secetă că trebuie să dețină procese verbale de calamitate.

„Ca anul acesta, nu a fost niciodată, vreau să asigur, și cred că este o premieră în România, și am luat această decizie, ca tot ceea ce înseamnă calamități în 2024 să fie plătite în același an, ceea ce înseamnă că începând cu 15 octombrie toate culturile de primăvară și de toamnă, care au fost afectate integral, vor primi minimum 200 de euro pe hectar. Vreau să liniștesc fermierii și cred că decizia pe care am luat-o, în calitatea mea de ministru, și nu știu câți miniștri și-au asumat să plătească în același an și subvențiile și aceste despăgubiri, pentru că am trecut prin perioade de secetă și în 2021 și s-au plătit în septembrie 2022. Au fost calamități și în 2022, s-au plătit, la fel, în septembrie 2023. Anul acesta, am luat decizia să plătesc începând cu 15 octombrie, pentru că sigur treceți printr-o perioadă grea și aveți nevoie de bani pentru însămânțarea culturilor de toamnă. Acest sprijin pe care îl dăm, plus subvenția, va fi plătit între 16 octombrie – 1 noiembrie. Vreau să urgentez toate aceste lucruri ca dumneavoastră să aveți posibilitatea să începeți din toamnă să înființați culturi. Vreau nu avem nicio problemă, primarii să sprijine Direcțiile Agricole, iar până pe 15 septembrie toate procesele verbale de calamități să fie finalizate, ca în 18 septembrie să intrăm cu pachetul de despăgubiri în Guvernul României”, a declarat, potrivit sursei citate, Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Prefectul de Olt a menționat, conform sursei citate, că, până în prezent, s-au evaluat 97.000 de hectare, procesul urmând a se încheia în zece zile.

„Prin ordin al prefectului, au fost constituite aceste comisii mixte. Avem 12 echipe care acționează în teren, la evaluări, perioada a fost foarte grea, având în vedere regimul termic. Avem 97.000 de hectare evaluate, eu cred că, dacă se merge în acest ritm, în 10 zile lucrurile se vor încheia”, a declarat prefectul de Olt, Ștefan Nicolae.

Politica