vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Ți-e sete? Un licean craiovean a creat o aplicație care găsește rapid sursele de apă

Matei Grejdan este tânărul de 18 ani care îi ajută pe craioveni să găsească cea mai apropiată sursă de apă atunci când sunt însetați

Matei Grejdan, în vârstă de 18 ani, este un elev de clasa a 12-a de la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan”. Acesta este primul tânăr din Bănie care a observat că în alte orașe din țară și din străinătate există aplicații și site-uri care facilitează găsirea surselor de apă potabilă gratuită, așa că a spus că și orașul nostru merită un astfel de instrument.

A creat WaterMap Craiova, o aplicație care te ajută să localizezi rapid fântâni, cișmele și țâșnitori. WaterMap Craiova nu numai că îți permite să te hidratezi gratuit, dar contribuie și la reducerea consumului de plastic, având un impact pozitiv asupra mediului. Aplicația include o hartă interactivă ce prezintă peste 50 de surse de apă potabilă din Craiova și îți oferă opțiunea de a sugera noi locații sau de a raporta problemele întâmpinate la sursele existente.

WaterMap Craiova este disponibilă pe Google Play și este complet gratuită AICI!

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este extrem de motivat să își continue studiile la Facultatea de Informatică din Craiova, visul său fiind să dezvolte aplicații care să aducă un impact pozitiv asupra vieților oamenilor. Pasiunea lui pentru tehnologie se aliniază perfect cu interesele familiei sale. Tatăl său este programator dedicat, iar frățiorul său mai mic se îndreaptă și el spre domeniul informaticii, fiind un mare entuziast al gamingului, găsind în acest hobby o sursă de inspirație și relaxare.

„Îmi place atât de mult Craiova încât vreau să rămân aici. De vreo 3 ani am început să programez și chiar îmi place acest domeniu. Tatăl meu este programator și am văzut la el cum merg lucrurile și mi-a plăcut foarte mult. Vreau să-i calc pe urme”, spune Matei.

Matei are idei și forță de muncă. „Am început de la web design și m-am îndreptat spre parte de mobile. Mai am și alte aplicații, de exemplu, am lucrat la o aplicație cu posturi radio din întreaga lume sau alta care îți recomandă filme și seriale”, a adăugat acesta.

Tânărul are mari planuri cu aplicația. Vrea să o dezvolte și să o extindă în toată țara. „Pe viitor vreau să dezvolt mai mult această aplicație, în toată țara. Poate primesc ajutor din partea primăriilor. Vreau să adaug o funcționalitate prin care utilizatorii să poată să sugereze surse de apă, să adauge poze, să scrie recenzii sau să abordeze anumite probleme. Vreau ca aplicația să fie cât mai interactivă. Aș vrea chiar să includ și inteligența artificială. Poate chiar să calculeze cea mai rapidă rută între sursele de apă.

Ideea mi-a fost propusă de doamna profesoară de informatică, mi-a plăcut mult și am fost motivat să creez ceva util pentru orașul meu. Provocarea a fost să găsesc sursele de apă. Nu erau prea multe informații pe internet. M-au ajutat cei de la RADPFL și am reușit, astfel, să găsesc coordonatele. Le-am adăugat pe o hartă interactivă și acum utilizatorii pot găsi cele mai apropiate surse de apă”, a detaliat tânărul.

Aplicația lui Matei are în jur de 200 de descărcări. Este foarte emoționat și se bucură că oamenii apreciază această inițiativă. Părinții sunt foarte mândri de el și îl încurajează în continuare. Tânărul este pasionat de romane polițiste. Nu-i place să-și irosească timpul, ci să facă lucruri utile.

Politica