sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Legumele care conțin nicotină. Ce cantitate trebuie să consumi pentru a înlocui o țigară

Puține persoane nu se bucură de gustul vinetelor. Fie că sunt folosite în salate, pe grătar, în zacuscă, umplute sau ca ingredient într-o mâncare tradițională, aceste legume sunt printre preferatele multora. Cu toate acestea, puțini sunt conștienți că vinetele conțin nicotină și consumându-le este posibil să reduci pofta de țigări pe parcursul zilei.

Conform profesorului de Gastronomie Moleculară de la USAMV Cluj, Dan Vondar, care a explicat într-o postare pe un cont de socializare, semințele de vinete conțin compuși din clasa alcaloizilor, printre care se numără și nicotina, conform Click!.

Profesorul Dan Vondar adaugă că un gram de vinete conține aproximativ 100 de nanograme de nicotină, în timp ce o țigară conține în jur de 2 grame de nicotină. Prin urmare, dacă sunteți fumători, ar trebui să consumați aproximativ 20 de kilograme de vinete la micul dejun pentru a compensa lipsa țigării de dimineață, menționează profesorul pe Facebook.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Însă, vinetele au un aport ridicat de vitamine şi de minerale și sunt recunoscute mai ales datorită antioxidanţilor pe care îi conţin, cu efecte benefice în reducerea nivelului de colesterol şi prevenirea cancerului. Conţin fier, calciu şi alte minerale, nutrienţi esenţiali sănătăţii corpului nostru. Furnizează o bună parte din constituenţii complexului de vitamine B, precum acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), tiamina (vitamina B1) şi niacina (vitamina B3). Organismul are nevoie de aceşti nutrienţi din surse externe, pentru metabolizarea eficientă a grăsimilor, proteinelor şi carbohidraţilor.

Cercetătorii au descoperit că vinetele conţin cantităţi importante de fitochimicale numite antocianine, un tip de antioxidanţi care protejează organismul împotriva cancerului, îmbătrânirii premature, inflamaţiilor și bolilor neurologice.

Există și alte legume care conțin nicotină:

Gogonele

O alta surpriza pentru cercetatori a fost prezenta alaturi de vitamine si nutrienti in gogonele a aproape jumatate din cantitate prezenta in vinete la acelasi gramaj de produs crud. Chiar daca o cantitate mai mare poate introduce in organism o cantitate de nicotina similara expunerii pentru cateva ore la fumul de tigara (ca fumator pasiv) nivelul este practic suficient de scazut pentru a le putea consuma si mai departe. Rosiile coapte au de pana la zece ori mai putin nicotina in pulpa fructului. Si un alt adevarat mister este ca in piureul de rosii nivelul de nicotina il depaseste pe cel din gogonele, ajungand la jumatate din cel prezent in vinete.

Cartoful

Sigur, in cartoful obisnuit, des intalnit sub diverse forme in meniurile de fiecare zi, cantitatea de nicotina este de pana la de zece ori mai mica decat la vinete. Pentru aceeasi cantitate de leguma cruda, in grame. Plus ca nivelul nutrientilor este suficient chiar si pentru cei mai pretentiosi – potasiu, vitamina A, vitamina B6. Si atata timp cat evitati cartofii prajiti si ii consumati fierti sau copti puteti, cel putin teoretic, sa va reduceti riscul unui atac de cord sau sa va coborati tensiunea arteriala. Si paradoxal sau nu coaja cartofului contine mult mai putina nicotina decat leguma in sine.

Conopida

Si mai saraca in nicotina decat cartoful, ar trebui sa mancati aproximativ un sfert de kilogram pentru a echivala cantitatea de nicotina inhalata in aproximativ trei ore ca fumator pasiv. Dar ca si in cazul vinetelor este rapid absorbita de organism, asa ca puteti include conopida in meniul obisnuit fara sa va faceti probleme.

Politica