vineri, octombrie 11, 2024

Ultima ora

Sport

Pacienții care merg la camera de gardă, puși să scoată bani din buzunar

Dacă mergeți la camera de gardă și nu sunteți un caz de urgență ori nu aveți bilet de trimitere de la medicul de familie, doctorii vă pot pune să plătiți consultația sau investigațiile. Legea permite acest lucru, scrie stirileprotv.ro 

Banii strânși în urma unor astfel de servicii medicale, denumite „la cerere”, sunt investiți în aparatură sau în diverse alte lucruri necesare spitalului.

„Este vorba de pacienți care nu constituie urgențe vitale medico-chirurgicale. Nu au consultat în prealabil medicul de familie pentru afecțiunea lor. Pot să fie consultați și investigați în spitalul nostru la cerere contra cost, iar tarifele sunt cele prevăzute în contractul cu casa”, spune prof. dr. Simin Florescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Situația se schimbă în cazul instituțiilor sanitare care au unități de primiri urgențe. Acolo nu se percep taxe, însă medicii spun că sunt supraîncărcați.

„Vin și mulți pacienți care au simptome de trei săptămâni, de șase săptămâni, de trei luni. Sunt situații în care oamenii cheamă ambulanța și vin cu ambulanța chiar dacă nu sunt o urgență? Avem în fiecare zi și asta se întâmplă de ani de zile”, spune dr. Silvia Nică, șefa UPU SUUB.

Statisticile arată că cel puțin 30% dintre cei care vin în unitatea de primiri urgențe nu constituie de fapt o urgență. Însă oamenii preferă să vină la spital pentru orice fel de consultație, în loc să meargă la medicul de familie așa cum ar trebui.

Problemele de sănătate care nu constituie urgențe – adică nu pun viața în pericol imediat – ar trebui rezolvate cu programare la medicul de familie, în ambulator sau la centrele de permanență.

Politica