Sarmalele tradiționale: Secretul gustului de Crăciun

Delia Pătru
Sarmalele tradiționale: Secretul gustului de Crăciun
Sarmalele tradiționale: Secretul gustului de Crăciun

Sarmalele tradiționale se fac fie în foi de varză murată, fie în foi de viță de vie, și sunt preferate pentru masa de Crăciun. Ca în fiecare an, gospodinele caută rețeta care va pune pe masa de sărbătoare cele mai gustoase sarmale.

Sarmalele tradiționale: rețeta care nu dă greș niciodată de sărbători

Din rețeta de sarmale tradiționale nu trebuie să lipsească varza murată, carnea de porc, orezul, ceapa și condimentele. Iată lista completă:

  • 1 kg carne tocată de porc;
  • 2 verze murate;
  • 150 g orez;
  • 5 cepe;
  • 400 ml bulion;
  • 4-5 foi de dafin;
  • 250 g afumătură (costițe, kaiser, ciolan sau cârnați afumați);
  • Sare, piper, cimbru – după gust.

Mod de preparare: Pas cu pas spre sarmale perfecte

Pregătirea foilor de varză

Primul pas este să desfaceți foile de varză și să le porționați cât de cât egal pentru sarmale. În paralel, tocați și câteva foi de varză murată pentru a le așeza mai târziu pe fundul vasului în care vor fierbe sarmalele.

Prepararea umpluturii

După ce v-ați ocupat de foile de varză, e timpul să preparați umplutura. Într-un bol încăpător amestecați carnea tocată cu orezul, ceapa tocată și condimentele: sare, piper și cimbru, după gust.

Tehnica de împăturire a sarmalelor

După ce ați condimentat umplutura, este timpul să împăturiți sarmalele. Luați câte o foaie de varză, puneți-o într-o palmă, apoi luați o cantitate de umplutură (cam o lingură), o puneți în mijlocul foii și o împăturiți. Așa procedați până când împăturiți toate sarmalele.

Sarmalele tradiționale: Secretul gustului de Crăciun
Sarmalele tradiționale Secretul gustului de Crăciun

Fierberea și trucul pentru un gust deosebit

Acum, pe fundul vasului în care urmează să fierbeți sarmalele, puneți varza pe care ați tocat-o la început, împreună cu o lingură sau două din cantitatea de bulion. Așezați ulterior sarmalele în vas.

Printre sarmale, puneți bucățele din afumătura pe care ați cumpărat-o. După ce ați așezat sarmalele, acoperiți-le cu câteva foi de varză. Apoi, umpleți oala cu apă până acoperiți mâncarea.

Un mic truc: Tocați mărunt o ceapă și rumeniți-o în puțin ulei cu restul de bulion rămas, apoi turnați amestecul în vasul cu sarmale.

Puneți la fiert pentru aproximativ trei-patru ore, la foc mic spre mediu. Puteți verifica din timp în timp dacă sarmalele sunt fierte. După ce au fiert, mai băgați-le 30 de minute la cuptorul preîncâlzit la 180°C.

Citește și: Programul magazinelor și supermarketurilor de Crăciun 2025

author avatar
Delia Pătru
Delia Pătru s-a dedicat jurnalismului de aproape 18 ani. Dacă primii ani au format-o in presa scrisa, ultimii 8 ani, în rolul de editor online la Jurnalul Olteniei, au învățat-o cum să aducă știrea mai aproape de oameni, în timp real. Crede cu tărie că, indiferent de suportul pe care citim, hârtie sau ecran, calitatea informației rămâne principală.
Distribuie acest articol