Crăciunul este sărbătoarea cu multe obiceiuri care te vor uimi. De la castravetele din brad, la surf și, de la târgurile pline de turiști, la goana după reduceri.
Obiceiuri și preparate festive de Crăciun
Sărbătoarea Crăciunului este cea mai frumoasă în toate colțurile lumii. Este ocazia care ne apropie de cei dragi și care ne unește pe toți, indiferent de cultură, mediu sau limba vorbită.
Fiecare țară are propriul mod de a sărbători, iar luna decembrie este învăluită în strălucire, luminițe, târguri și festivaluri, fețe zâmbitoare și arome deosebite în farfurii și în pahare.
Indiferent de cum se sărbătorește tradițional, din pachetul festiv nu lipsește nicăieri mâncarea bună.

Tradiții de Crăciun în Europa
În Europa, Crăciunul reprezintă cea mai mare sărbătoare a anului. Fiind un continent cu rădăcini creștine profunde, aici găsești cele mai spectaculoase târguri și festivități, scrie radioromaniacultural.ro și kitchenshop.ro
Franța, Italia și Germania: Între răsfăț culinar și legende
În Franța, Moș Crăciun (Père Noel) pune cadourile în ghetuțe în noaptea de 24 decembrie. Masa este dominată de „Bûche de Noel” și de cele 13 deserturi tradiționale în anumite regiuni.
„Bucătăria franțuzească este renumită în toată lumea, brânzeturile fiind prezente peste tot sub formă de fondue sau raclette”, se menționează în descrierea obiceiurilor locale.
Printre alte preparate nelipsite de pe mesele francezilor se numără terina de rață, gâsca la cuptor cu glazură de portocale și vin, tocană de vită slow cooked cu vin și multe tipuri de sufleuri și preparate gratinate.
În Italia, sărbătoarea începe cu „Novena”. Un aspect inedit este faptul că mulți copii primesc daruri abia pe 6 ianuarie de la Befana, o vrăjitoare bună. Gastronomic, italienii preferă peștele și fructele de mare, uneori servind chiar 7 feluri diferite.
Germania este faimoasă pentru coroana de Advent și târgurile sale.
Coroana de Advent, confecţionată în familie, conţine ramuri verzi care celebrează natura şi fie patru lumânări, care vor fi aprinse succesiv în fiecare duminică de Advent, fie 24 de săculeţi cu dulciuri şi bunătăţi care vor fi degustate zilnic, în familie.
Un obicei amuzant este ascunderea unui castravete în brad; cel care îl găsește va avea noroc tot anul.
„Pentru cei mai mulți germani, Crăciunul este un moment de profundă reflexie și analiză”, reflectând latura spirituală a sărbătorii.
În unele familii se obişnuieşte ca de Crăciun să se cânte colinde,.
Printre cele mai apreciate preparate de Crăciun se numără gâsca coaptă, turta dulce, salata de cartofi, strudelul de Crăciun și vinul fiert.

Magia Nordului: Finlanda, Suedia și Elveția
În Finlanda, considerată casa lui Moș Crăciun, Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a anului. Începe seara, la biserică, cu slujbe şi aprinderea de lumânări la mormintele celor dragi. M
asa include budincă de orez cu o migdală ascunsă.

Elveția surprinde prin „Parada ridichilor luminate”, unde copiii poartă ridichi scobite pe post de lampioane.
Samichlaus (Moş Crăciun) are întotdeauna şi sarcina de a aduce şi pomul de Crăciun în casele oamenilor, un obicei care se păstrează încă din anul 1775.
În țara cantoanelor se consumă, de Craciun, preparate din carne de curcan, somon afumat și foie gras.
În Suedia, Ajunul este momentul central, masa fiind bogată în friptură de porc și pește.
Obiceiuri în UK, Irlanda și Estul Europei
În Marea Britanie, Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a anului, iar pregătirile încep cu mult înainte de 25 decembrie. În Ajun, britanicii merg la biserică.
La masa tradiţională din ziua Crăciunului se consumă curcan, urmat de celebrul „Christmas Pudding”.
A doua zi, numită Boxing Day, este ziua în care britanicii se îmbulzesc la cumpărături profitând de reducerile semnificative de preţuri.
În Ungaria, copiii primesc cadouri în noaptea de Ajun, numită „Szent-este”, iar în Polonia, masa începe doar după apariția primei stele pe cer.
În Grecia, Sfântul Vasile aduce darurile, iar „Pâinea de Crăciun” este marcată cu simbolul mâinii lui Iisus.
Brutăriile pregătesc şi plăcinte ovale, care se dăruiesc de Crăciun. Printre dulciurile tradiţionale regăsim „Melomakaronas” – o plăcintă însiropată cu miere – şi „Kourabiedes” – tot o plăcintă acoperită cu fulgi de zăhar.

Crăciunul în Asia: Spectacol și arome exotice
Deși creștinii sunt minoritari în multe zone, Filipine se remarcă prin cele mai lungi și înflăcărate celebrări. Aici se consumă „lechon” (porc prăjit) și prăjituri din orez.
În Coreea de Sud, se preferă „bulgolgi” de vită, iar în Vietnam, influențele franceze se îmbină cu supele tradiționale de pasăre.
În India, găsim în acestă perioada, obiceiuri neobișnuite. în lipsa bradului clasic, oamenii decorează bananieri sau copaci de mango cu lămpi colorate.
America: De la Santa Claus la Piñata mexicană
În SUA, imaginea modernă a lui Santa Claus s-a cristalizat în 1860. „La Casa Albă se servește Prăjitura prezidențială, o rețetă veche de peste două secole”, un detaliu istoric fascinant. În vestul Americii, băutura „eggnog” este obligatorie.
Americanii îşi decorează casele cu ghirlande luminoase şi copiii îşi agaţă nişte ciorapi speciali de şemineu, în care să primească darurile de la Santa Claus, ce vine prin cer cu sania trasă de nouă reni şi coboară prin horn.
În Mexic, sărbătoarea este definită de piñata și preparate precum „pozole” sau „tamales”.
În Peru, tradiția „Chocolatadas” aduce oamenii împreună pentru ciocolată caldă și panettone, un gest de solidaritate pentru cei mai puțin norocoși.
Crăciun la 30 de grade: Australia și America de Sud
Crăciunul, în Australia se petrece la plajă. Moșul vine pe placa de surf, iar familiile fac picnicuri cu fructe de mare. Cel mai popular eveniment al sărbătorilor de iarnă din Australia este denumit „Colinde la lumina lumânării”. Oamenii se întâlnesc noaptea, aprind lumânări şi cântă colinde. Australienii îşi decorează casele cu ferigă, frunze de palmier şi cu mici flori colorate care apar în această perioadă.
În Brazilia și Argentina, fiind vară, grătarul și înghețata sunt vedetele mesei de sărbători. De Crăciun se pregătesc și grătare și aici fiind foarte populară carnea, alături de salate, orez, iar desertul tradițional constă în budincă sau panettone, salate de fructe, înghețată.
Cuba. Aici, familiile frig un porc întreg într-o groapă cu cărbuni, petrecând toată noaptea pe ritmuri tradiționale.
În Israel – Bethleem, oraşul în care s-a născut Iisus, este centrul sărbătorilor de Crăciun. În ajun, turiştii şi localnicii invadează bisericile şi urmăresc tradiţionala procesiune religioasă. Aceasta începe cu parada poliţiştilor, pe cai arabi, urmaţi de un bărbat care duce în spate o cruce uriaşă, şi de alte scene din istoria religiei creştine.
Obiceiuri, mai puțin cunoscute, găsim și în Liban. Aici, cu două săptămâni înainte de Crăciun, libanezii creştini pun diferite seminţe pe vată, pe mai multe farfurii şi le udă în fiecare zi. Când acestea înverzesc sunt folosite pentru a decora figurinele din hârtie, reprezentând personaje biblice. Libanezii îşi vizitează rudele sau prietenii în dimineaţa de Crăciun, oferind drept cadouri cafea şi lichior. Cina de Crăciun este cea mai importantă masă din întreg anul şi se desfăşoară în casa celor mai în vârstă membri ai familiei.
În Jamaica, colindele sunt adaptate pe ritmuri reggae, transformând sărbătoarea într-un festival de energie.
Citește si: Brad natural sau artificial: alegerea perfectă de Crăciun








