luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

50 de ani de la primul zbor al avionului IAR-93, fabricat la Craiova

Evenimentul aniversar „50 de ani de la primul zbor al avionului IAR-93 ” a avut loc sâmbătă dimineața, începând cu ora 10.00. Au fost prezenți proiectanți, fabricanți, personal tehnico- ingineresc și piloți care au exploatat acest avion.

În data de 31 octombrie se împlinesc 50 de ani de la executarea primului zbor al avionului militar cu reacție de vânătoare-bombardament IAR-93, de concepție, proiectare și fabricație comună româno-iugoslavă, prototipul cu simplă comandă, cu numărul de înmatriculare 001, avându-l la manșă pe legendarul pilot locotenent-colonelul GHEORGHE STĂNICĂ, pe aerodromul Bacău.

Acest avion a însemnat cea mai mare realizare a industriei românești de aviație până la acea vreme, iar fabricația de serie a avionului IAR-93 cu simplă și dublă comandă a fost realizată de Întreprinderea de Avioane Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 În timp, avionul a beneficiat de multiple modernizări, iar unitățile de aviație de la Craiova și Ianca au fost dotate cu IAR-93.

Avionul IAR-93 a fost o premieră memorabilă în România, fiind primul avion de luptă cu reacție, proiectat, realizat la nivel de prototip, fabricat la nivel de serie și introdus în dotarea Aviației Militare Române. IAR-93 a fost proiectul în urma căruia s-a dezvoltat cu un mare efort național întreaga industrie aeronautică românească și s-au format generații de specialiști. Un număr total de 86 de aeronave IAR-93 au fost livrate intern, fabricate în perioada 1972 – 1992.

Politica