luni, octombrie 21, 2024

Ultima ora

Sport

Prima școală de ceramică din țară a fost la Târgu Jiu

Târgu Jiu este locul unde a fost înființată prima școală de ceramică din România, în clădirea care găzduiește astăzi Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”. Această instituție educațională, fondată în anul 1900, a fost rezultatul inițiativei directorului gimnaziului Iuliu Moisil și a arhitectului șef al județului, Aurel Diaconovici, conform Pandurul.

În perioada de început, studiile la școala de ceramică aveau o durată de trei ani, iar anul școlar începea pe 1 septembrie și se încheia pe 29 iulie. Chiar din primul an, școala a atras 30 de elevi, majoritatea provenind din județele Gorj, Romanați, Vîlcea și Prahova. Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” păstrează și astăzi cu mândrie câteva dintre obiectele de ceramică realizate de elevi începând cu anul 1900. Aceste lucrări reprezintă continuitatea unei tradiții care dăinuiește și astăzi.

Prima şcoală de ceramică din Oltenia îşi deschide porţile în Oltenia la Târgu Jiu, din iniţiativa lăudabilă a localnicilor“, scria profesorul Tudor Nedelcea în lucrarea „Prima şcoală de ceramică din ţară: Şcoala de ceramică din Târgu Jiu“. Şcoala se adresa elevilor din mai multe categorii, care urmau să fie pregătiți în vederea dezvoltării industriei ceramice, astfel încât să se oprească importul unor astfel de produse.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Şcoala avea o secţie elementară la care se primeau absolvenţi ai şcolilor primare urbane sau rurale, precum şi cei ce au una sau două clase secundare, şi altă secţie artistică, la care se înscriau absolvenţi a 3 sau 4 clase secundare şi care vădeau talent pentru desen. Scopul acestei şcoli, precizat cu toată claritatea în prospectul său, trimis spre popularizare prefecturilor din ţară, are un caracter nu numai instructiv-educativ, dar şi profund patriotic. El constă în crearea şi organizarea sistematică şi artistică a industriei ceramice din ţară, pentru a se opri importul de vase de lut, faianţă şi capitaluri, pentru a se crea o nouă industrei naţională şi, drept urmare, noi resurse pentru asigurarea existenţei unei bune părţi a populaţiei locale“, mai arată Tudor Nedelcea, conform cul-tura.ro.

Politica