joi, octombrie 17, 2024

Ultima ora

Sport

NASA se îmbracă de la Prada. 10 angajați ai casei de modă italiene au creat costumul spațial pentru misiunea Artemis din 2026

Grupul italian de lux Prada şi compania Axiom Space au dezvăluit miercuri designul unui nou costum spaţial, care va fi folosit de NASA pe Lună în cadrul misiunii Artemis 3.

Primele imagini ale costumelor au fost dezvăluite în cadrul Congresului Internațional de Astronautică de la Milano.

Foto: axiomspace.com

Artemis 3, concepută pentru a include prima asolizare a unui astronaut pe Lună după misiunea Apollo 17 din 1972, este programată să se desfăşoare, potrivit calendarului actual, în anul 2026. Dacă va avea succes, ar putea fi, de asemenea, prima dată când o femeie pășește pe Lună, scrie urban.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Costumele includ o serie de caracteristici inovatoare

Costumele, în cea mai mare parte albe, sunt unisex, cu detalii roșii și gri și nu includ la vedere logoul Prada, așa cum se întâmplă pe multe dintre ținutele brandului. În schimb, detaliile roșii fac referire la Linea Rossa, o linie a casei de modă care se traduce prin “Luna Roșie”, referire la faptul că vor fi utilizate pentru aterizarea pe Lună.

Astronauții vor putea să meargă în spațiu timp de cel puțin opt ore pe zi datorită cizmelor special concepute. Costumele sunt confecționate dintr-un material alb capabil să reflecte căldură, oferind protecție împotriva temperaturilor extrem de ridicate și a prafului lunar. 

Mobilitatea a fost îmbunătățită comparativ cu modelele Apollo 17. Însă ”cunoștințele aprofundate ale Prada în materie de producție textilă și tehnici de cusut au fost cele care au contribuit la „reducerea decalajului” dintre funcționalitate și stil”.

10 angajați Prada au lucrat la costumul spațial

Aproximativ 10 angajați Prada au lucrat la costumul spațial, spune Lorenzo Bertelli, director de marketing al Prada Group, făcând naveta între Milano și baza Axiom din Houston. Acesta mai spune că, discuțiile pentru această colaborare au început dinainte de pandemie.

La rândul lui, Russel Ralston, vicepreșședinte executiv al Axiom Space a spus că noile costume Prada îmbină arta, știința și inginerie, fiind nevoite să respecte anumite standarde impuse de NASA.

Luna trecută, casa de modă franceză Pierre Cardin a prezentat un costum de antrenament pentru astronauţi, care urmează să fie utilizat la centrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) din Koln.

Politica